ori eşti bolnăvioară


Oi la Casa Albă (www.wikipedia.org)

… drăguță mioară?

Se vorbeşte mult despre sentimentul mioritic al ființei propriu poporului român. De multe ori cu o disperare surdă şi neputincioasă, care confirmă încă o dată implacabilul destin care se pare că ne-a fost hărăzit. Orice am face – părem să fi căzut deja de acord la nivel național – nu are nici un rost, sîntem iremediabil condamnați şi e prin urmare complet inutil să mai încercăm ceva, orice.

Ei bine, vă anunț că ar fi cazul să ne mai liniştim. Şi nu, nu pentru că s-ar fi schimbat peste noapte ceva esențial în fibra noastră carpato-danubiano-pontică, ci viceversa. Fapt e că nu sîntem deloc singurii din Univers care preferă să gîndească cu capul altuia în timp ce-şi acceptă fără să crîcnească soarta. Un fenomen care se poate numi mai degrabă instinct de turmă.

Vă mai amintiți de simpaticul George din serialul Seinfeld? Cum încerca el să vîndă unei mari rețele de televiziune un film despre nimic? La întrebarea de extrem bun simț a interlocutorului “De ce s-ar uita cineva la un asemenea film?”, răspunsul dezarmant de simplu al lui George a fost: “Pentru că e la televizor!”.

Dar să revenim la oile noastre, ca să zic aşa. De ce cumpărăm (şi mîncăm) toate aşa-zis alimentele care ne-au năpădit în ultimul timp? Pentru că sînt la magazin (fie el supermarket, fast-food sau toneta – burduşită pînă la tavan – de la colț de stradă), aş putea răspunde tot eu, parafrazîndu-l amar pe George. Şi, în plus, mai sînt şi la televizor.

Ieri am postat o listă cu cele mai nefaste 5 “alimente” care ne pot îmbolnăvi de cancer. De ce cinci şi nu zece, sau o sută? În fond, pe rafturile unui singur supermarket mai acătării se lăfăie mii de astfel de produse. Cum le putem identifica pe cele bune şi, mai ales, cum putem spera să ne protejăm de cele nocive? Păi putem, dacă ne îndreptăm puțin atenția şi asupra unor principii simple după care să ne ghidăm. Haideți să le revedem împreună.

În primul rînd, cele cinci exemple pot părea puțin, însă ele constituie de fapt o “felie” consistentă în alimentația celor mai mulți dintre noi. Simpla lor reducere (eliminare?) ne poate aduce singură destule beneficii de sănătate. Apoi, tot ce le e similar – prin conținut sau prin metodă de preparare – mai mult ca sigur că sînt deasemenea de evitat.

Ce mai putem face? Destule. De pildă, să mîncăm cît mai puțină carne (în special carne procesată industrial). Pe care să o înlocuim, pe cît posibil, cu legume şi fructe. Cît mai multe legume şi fructe. Multe dintre acestea au proprietăți anti-cancerigene cu efect protector pentru cele mai variate tipuri de cancer (vitamina C de exemplu, pe lîngă faptul că previne transformarea nitriților în nitrozamine, este şi un puternic stimulant al sistemului nostru imun). Să renunțăm la băuturile răcoritoare (toate, fără excepție, sînt bombe frumos ambalate) şi să le înlocuim cu apă (de preferat plată), ceai sau vin (cel roşu conține o substanță cu reale proprietăți antitumorale).

Mai sînt recomandări? Mai sînt, iar noi vom încerca să le abordăm pe toate, sau măcar pe cele mai importante.

Şi, bineînțeles, să le judecăm cu mintea noastră.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “ori eşti bolnăvioară