Tutunul, cadoul băştinaşilor din Lumea Nouă către coana Europa (răspîndit apoi democratic de aceasta pe la restul de aborigeni), nu încetează să (mă) uimească prin succesul fulminant cu care s-a insinuat în viața noastră. Venită pe meleagurile noastre cu aceeaşi cursă transatlantică împreună cu porumbul şi cartoful, planta de tutun e singura dintre cele trei care a atins incontestabil statutul de vedetă.
Mai întîi tutunul a avut statutul de invitat special în saloanele aristocratice prin care se fuma din curiozitate, din imitație sau doar din plictiseală. Apoi revoluția – varianta industrială – a fost cea care le-a pus la toți țigara în gură şi i-a trimis la luptă sub stindardul emancipării proletare. “Si dă-i si luptă si dă-i si luptă”, ca la Mărăşeşti (nici o aluzie, că nu fac reclamă mascată). Iar (proaspăt parvenita) regina Nicotina a început să se arate – la solicitarea unei mulțimi din ce în ce mai înfierbîntate şi mai amețite de fum – prin societate. La început în cărți. Apoi în ziare şi reviste. După care, într-o apoteotică încununare a carierei, s-a lansat în lumea strălucitoare (şi plină de fumuri) a filmului, în postură de divă intercontinentală şi ambasador cultural fără bariere. Şi, desigur, fără inhibiții.
Iar lumea întreagă, căzută în admirație, a început să aplaude şi să strige din toți bojocii. Şi a tot strigat ani la rînd pînă cînd, la un moment dat, a realizat că ceva nu e în regulă. Chiar cu ei, cu bojocii.
Căci, undeva pe la începutul celui de-al doilea război mondial, americanii au realizat că încep să le moară spectatorii. Şi nu pe front, în luptă dreaptă cu puşca, ci pe paturile de spital. După o îndelungată, îmbîcsită – şi lipsită de orice urmă de eroism – luptă cu țigara. Pe scurt, numărul de cazuri de cancer de plămîni a atins un maximum istoric.
Moment în care filmul a început să se voaleze rapid şi au intrat în scenă doctorii.
Dar despre asta în episodul următor.
cred ca aici ar putea sa intre in scena si cercetatorii americani…
@virtualkid: eşti pe aproape; te aştept la episodul următor, ca să vezi continuarea; cele bune
chiar ma intrebam pe unde umbla.
chiar daca cercetatorii americani sunt, defapt, cercetatorii cumparati, la bucata, de peste tot.
deci!
ce spun cercetatorii americani?
@virtualkid: ai puțintică răbdare, neicusorule! (sau: răbdare şi tutun – varianta virtuală, desigur); vin imediat şi cercetătorii numai că nu sînt americani, ci (celebrii de acum) cercetători englezi.
Pingback: un dansator pe sîrmă | tot ce (nu) ai vrut să ştii …
Pingback: “marele măr” răzbate fumul | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: ce se-ntîmplă, doctore? | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: cancerul pe cale bucală | tot ce (nu) ai vrut să știi …