medicina verde 7


Că tot e la modă verdele zilele astea.

Energie “verde”, mîncare “verde” (nu crudă, ci doar ecologică), ba chiar şi politicieni “verzi” (mai puțini spre deloc pe la noi, mai mult pe la ei). Nu mai spun de celebrii omuleți verzi de pe alte planete care ne mai vizitează cînd şi cînd (tot mai rar se pare în ultima vreme, s-or fi săturat/plictisit şi ei de noi, oare?).

În sfîrşit, într-o lume din ce în ce mai verde (fie şi numai la modul aspirațional) cum putea tocmai medicina să rămînă colorată (doar) în alb? Drept pentru care a început şi ea – deocamdată ceva mai timid, e-adevărat – să poarte pe la mînecile şi poalele halatului un pic de verde. Cam 20% din întindere, pentru moment. Căci cam atît se pare că e proporția de truditori pe ogorul unchiului Sam (cunoscut oficial şi sub numele de Statele Unite ale Americii) care aleg mai nou să se trateze de felurite boale folosind principiile medicinei tradiționale chineze.

Hmmm! Carevasăzică unul din cinci americani apelează la ierburi şi licori pentru a se menține în formă. Nu e rău deloc pentru un popor care a inventat, printre altele, numai lucruri bune (citez din memorie doar cîteva dintre ele, cu scuze pentru omisiunile absolut involuntare): coca/pepsi-cola, mcdonalds, kfc, fanta, sprite, dunkin donuts, pringles şi mă opresc, că nu am destui mega/giga/tera biți la dispoziție ca să le înşir pe toate. Un popor pentru care orice medic cît de cît competent nu scrie niciodată o rețetă pentru mai puțin de cinci medicamente (aici recunosc că am speculat puțin, dar nu cred că sînt prea departe de adevăr).

Medicina verde (foto: www.anh-europe.org)

Faptul este cu atît mai demn de luat în seamă cu cît peste ocean coana Europa vrea să scoată de la sertar un document pritocit pe ascuns (şi savant botezat “Codex Alimentarius”) cu care să ne poată număra fiecare dumicat pe care îl ducem la gură. Nu sînt neapărat un fan al unchiului, însă la faza asta îl prefer fără nici un dubiu coanei mari.

Poate că astfel ne putem alege, pe lîngă energie şi politicieni, cu o medicină cît mai verde cu putință.

(articol “brodat” pe seama unei ştiri furnizate de agenția – normal – chineză Xinhua)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “medicina verde