a-nnebunit coana mare 12


Sau, pe numele ei de fată, Europa. O doamnă foarte bine crescută dealtfel, cu educație la pension şi vorbitoare de mai multe limbi străine. Doar că în ultima vreme o cam lasă băierile minții, săraca (pesemne că i se trage de la conu’ Alzheimer – un bătrînel foarte simpatic, dar pus mereu pe şotii).

Păi altfel ce să aibă coana mare cu bunică-mea, pe care brusc nu o mai recunoaşte şi în care – pe nepusă masă – nu mai are încredere? Cică de la anul, cam de prin aprilie aşa, bunică-mea ar trebui să arunce la gunoi toate punguțele şi legăturile ei cu plante de leac. Pasămite acestea – după cum pretinde coana Europa – ar fi periculoase atît pentru sănătatea bunicii, cît, mai ales, a nepoțeilor ei.

Din cămara bunicii (foto: www.leacuri-populare.com)

Acuma, e adevărat că bunica mea nu se compară cu numita coana Europa la ştiința de carte. Şi nici nu stăpîneşte darul graiurilor venetice precum surata ei mai umblată prin lume. Însă cînd vine vorba despre plante, ceaiuri şi mirozne, baba cea sulemenită de la Bruxelles e mic copil pe lîngă baba mea verde de la țară, care e în stare să doftoricească un sat întreg doar cu leacuri – cum altfel? – băbeşti. Pentru că la glasul pămîntului nu o întrece nimeni dintre cei/cele cu şcoala făcută la oraş.

Mă gîndesc că, în înțelepciunea ei, baba mea va găsi prin modesta ei cămară şi vreun leac pentru mințile rătăcite ale suratei ei din oraşul cu nume de varză.

Iar dacă o face pînă în aprilie viitor cine ştie, poate mai are vreo şansă.

(textul de mai sus, plagiat parcă dintr-o piesă a la Ionesco, este de fapt preluat – şi mestecat, dar încă nedigerat – de pe Antena 3 online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 thoughts on “a-nnebunit coana mare

 • Daniel

  E revoltator si inacceptabil, imi ies din tzatzani monser, zau-asa.

  Cica “trebuie probe stiintifice ca ierburile si plantele au efecte pozitive”, cum zicea si proasta aia cu bigudiuri. Studiile astea dureaza ani de zile si sunt rareori ireprosabile sau cu concluzii clare si indiscutabile. Cine sa le comande, cine sa le plateasca, valideze, omologheze ? Taranii care culeg ierburi din padure ? Magazinele de produse bio ? Poate multinationalele farmaceutice, care ne vand otravurile actuale, adictive si creatoare de dezechilibre prin alte parti, taman bune sa creeze nevoia de alte medicamente ?

  Bineinteles ca o astfel de lege criminala e iscata de lobbyingul acelorasi multinationale. Sub pretext stiintific, de protejare a sanatatii boborului, ne “apara” de ultimele remedii daruite de mama natura. Aoleo, ce piatza la negru infloritoare o sa nasca chestia asta … o sa cumparam pungutza cu 100g de musetel mai scump decat cocaina.

  Dar parca nu-mi vine sa cred ca vor reusi. Noroc cu Rob Verkerk (ANH) si alte asociatii, ca vegheaza. Sper sa reuseasca sa mobilizeze milioane de semnaturi si sa faca baraj. Mergeti pe site-ul lor si aderati la campanie, nu mai stati.

  Adica McDo si Coca-Cola se da la liber si fabricantii lor sunt inca in libertate, iar noi nu vom mai putea gasi sunatoare si propolis ?? Turbez… Apoi se va trece la legume, fructe si cam la tot ce vine de la mama natura, nu poate fi brevetat si nu aduce indeajuns profit cui trebuie.

  Imi pare rau pentru Europa si halul in care a ajuns. Si inca nu s-a terminat… Cred ca ma apuc (serios) de invatat chineza.

  • doctorul

   @Daniel: şi mai ales impardonabil, mă-nțelegi; dar cît se poate de veritabil, din păcate; ideea este că industria farma a cam ajuns într-o fundătură, modelul lor de dezvoltare nu mai este de mult timp sustenabil şi, ce e mai rău, nu prea mai au nici perspective (medicamentele noi fac din ce în ce mai puțin bine şi, din păcate, tot mai mult rău, crede-mă că ştiu ce vorbesc); ca urmare, companiile de buline scuipă foc şi pară în jurul lor (şi ce bojoci au, neicusorule) pe modelul pămîntului pîrjolit, în speranța că, printre ruine şi uscăciuni, vor putea fi luați, de voie de nevoie, drept feți-frumoşi care ne apără de balaurul ignoranței; mă tot întreb, de cînd am citit ştirea, oare țigările vor trebui şi ele autorizate în acelaşi mod? sau, ele nefiind destinate unor activități cu intenții terapeutice, vor fi – culmea ironiei – exceptate? în locul d-lui Verkerk eu mi-aş baza cazul şi pe asta, printre altele; sau te pomeneşti că vor veni companiile de țigări cu studii care să le permită înregistrarea țigărilor ca suplimente alimentare; nici măcar nu cred că m-ar mai mira una ca asta; cît despre chineză, ce ți-am spus eu? hai că la tine e mai simplu, că sînteți vecini acolo, ieşiți duminica la un grătar de şopîrle şi mai sporovăiți de una, de alta; hai, numără pînă la zece, fă un qi-gong două şi revino-ți, că ne reglează ea mama natură cu forța, oricît ne-am da noi de mari şi tari; cele bune.

  • doctorul

   @VirtualKid: pînă de curînd nu îi înțelegeam pe cei care se adună pe la toate întrunirile de “jmecheri” internaționali ca să protesteze; mi se păreau nişte exaltați care nu mai au alte idei şi care vor cu orice preț să fie băgați în seamă; deja încep să-i admir pentru clarviziunea şi pentru curajul lor; după cum vezi, “elita” mondială nu doarme, încet-încet o să ne bage pe toți în cuşti şi o să ne hrănească cu pipeta, după formule prestabilite; mi-e tot mai clar că Ceauşescu era mic copil, iar acțiunile lui nu erau nici pe departe atît de nocive pe cît sînt cele ale conducătorilor “democrați” ai lumii; hai să auzim de bine, totuşi.

 • silavaracald

  Lasă că-s mai bune leacurile alea chimice, pe care dai o căruță de bani, la farmacie. Alea au studii. După cum bate vântul… prin buzunarele concurenței. Adică se dovedesc a fi cele mai performante exact acele produse ale firmelor care bagă munți de bani în buzunarul factorilor de decizie.

  • doctorul

   @silavaracald: prietenii ştiu de ce; am lucrat în domeniu şi ştiu mai multe decît mi-aş fi dorit, din păcate pentru mine; am fost pe la cîteva congrese prin SUA, am văzut acolo o organizație care se cheamă “No free meals!” parcă, sau ceva asemănător, care militează pentru eliminarea cadourilor şi a celebrelor “business lunch” oferite doctorilor ca pretext pentru a încuraja prescrierea de medicamente; din păcate medicii nu prea se opreau pe la standul lor, poate pentru că nu ofereau decît pixuri, spre deosebire de bogăția de nimicuri de pe la standurile de firmă; în sfîrşit, se pare că mai sînt oameni, chiar dacă puțini, care mai gîndesc cu capul lor şi care, în plus, mai şi fac ceva în direcția asta; noi să fim sănătoşi, cele bune.

  • doctorul

   @Zazuza: era o snoavă:
   întrebare: “căciula e din păr artificial?; răspuns: “natural!”; fiecare înțelege ce vrea; cele bune.