natura nu ştie carte 3


Natural (foto: www.obviousmag.org)

“Pentru construcție (un avion solar, nota mea), am mers la fabricanții de avioane cu specificațiile noastre şi ei au spus că e imposibil; de aceea am abordat un constructor naval – şi pentru că acesta nu ştia că e imposibil, ne-a ajutat.”

Sînt cuvintele doctorului Bertrand Piccard, membru al celebrei familii elvețiene care – în balon sau în batiscaf – a străbătut pămîntul în lung şi în lat, dar şi în adînc şi în înalt. Urmînd tradiția familiei de a sfida imposibilul, doctorul Piccard a construit un avion solar care a zburat non-stop timp de mai bine de 24 de ore. Asta şi – înainte de toate – pentru că cei care au construit acel avion habar nu aveau că ceea ce le cerea el nu se putea face (conform chiar opiniei specialiştilor în domeniu).

A fost poate şansa noastră de a ajunge la un moment dat să zburăm ceva mai ecologic, fără să mai ardem combustibili fosili (care oricum sînt cam pe terminate).

Tot la fel precum am avut o şansă incredibilă de a înțelege mai bine mecanismele de luptă ale corpului uman împotriva cancerului. Asta datorită faptului că profesorul care a dat peste superşoarece nu ştia nimic despre imunologie, după cum a remarcat un distins imunolog într-o scrisoare adresată ulterior acestuia: “Trebuie să fim recunoscători faptului că nu sînteți un imunolog. Alminteri, ați fi aruncat cu siguranță acest şoarece, fără ezitare.”

La care primul ar fi replicat: “Trebuie doar să fim recunoscători faptului că Natura nu a studiat niciodată tratatele noastre de specialitate!”

Vorba lui, natura nu ştie carte, însă ce le mai potriveşte!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “natura nu ştie carte