ritm, reggae, rasta


Bob Marley (foto: www.wikipedia.org)

Să le luăm în ordine. Inversă, de data asta.

Rasta (sau rastafari): mişcare religioasă monoteistă de inspirație creştină apărută în mediile sociale defavorizate din Jamaica şi care îl venerează pe fostul împărat Haile Selassie I al Etiopiei (pe numele său Ras Tafari) drept o nouă reîncarnare a Dumnezeului creştin pe nume Jah (marcînd astfel a doua venire a lui Isus pe Pămînt).

Reggae: stil de muzică apărut în ghetourile de negri din Kingston (capitala statului Jamaica) care a ajuns să se bucure la un moment dat de o mare popularitate internațională şi care a jucat – printre altele – rolul de cel mai eficient vehicul pentru promovarea religiei rastafari.

Ritm: caracteristica cea mai pregnantă a stilului reggae, cea care îi conferă acestuia un sunet inconfundabil şi îl individualizează între alte stiluri de muzică.

Bob Marley: a avut ritmul în sînge, a cîntat ca nimeni altul reggae, prin care care a “predicat” noua lui religie rastafari în întreaga lume.

Ritm, reggae, rasta.

Sau, într-un singur cuvînt, Bob Marley.

(Bob Marley s-a născut pe 6 februarie 1945 şi a murit la 11 mai 1981 ca urmare a unui melanom malign; pentru (cel puțin) aceste două motive îl pomenim şi noi astăzi aici)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *