sora mea viața


A iubit atît de mult viața încît a numit-o sora lui.

Întîmplător sau nu, e şi numele unei colecții de poezie care a făcut să fie cunoscut – cel puțin în țara lui natală, Rusia – mai degrabă ca poet.

Chiar dacă premiul Nobel l-a primit pentru o scriere în proză, un roman care a fost mai întîi publicat în străinătate şi doar mult, mult mai tîrziu şi la el acasă.

Personajul principal al acestui roman – un anume doctor Jivago – şi-a primit cu siguranță numele din aceeaşi dragoste de viață a scriitorului nostru (rădăcina numelui vine de la cuvîntul care în limba rusă înseamnă “viață”).

Boris Pasternak (foto: www.wikipedia.org)

O viață pe care chiar auctorele era cît pe ce să şi-o piardă în vîltoarea politică din Rusia bolşevică. Norocul lui s-a numit … Stalin, cel care l-a considerat – alături de Bulgakov – un geniu.

Boris Pasternak a fost în cele din urmă răpus a fost un “banal” cancer de plămîni, la puțină vreme după ce cunoscuse recunoaşterea internațională.

Începînd cu anul 1980 numele lui străluceşte nu pe o stea de pe Walk of Fame, ci pe o planetă adevărată – chiar dacă minoră – din Calea Lactee.

Planetă denumită, extrem de prozaic, 3508 Pasternak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *