prea scund pentru cancer 2


Care pe care? (foto: www.eglobe1.com)

Ecuador este o țară din America de Sud situată pe o linie imaginară a planetei noastre numită – surpriză! – Ecuator.

Şi cam asta e tot ce îmi vine la prima strigare în minte referitor la acest loc de pe Pămînt. Pare că nici nu ai la ce să te aştepți de la o țară ai cărei locuitori nu prea dau dovadă, iată, că debordează de imaginație.

Dar poate că nu sînt eu prea bine informat.

Pentru că, de exemplu, din cînd în cînd mai apare cîte un articol prin ziare. Că cică un cercetător ecuadorian (ei bine da, nu englez, nici japonez, nici american şi nici măcar german) a făcut o importantă descoperire. Aceea că persoanele care nu trec peste o oarecare înălțime – destul de mică, ceea ce ne face să îi categorisim pe oamenii respectivi drept pitici – fac mult mai rar diabet şi cancer decît cele de statură normală.

Pînă una alta vestea bună nu le aduce celor în cauză nici un beneficiu concretizat în prelungirea duratei de viață. Însă nouă celorlalți ne confirmă ipoteza (pe care o vom reîntîlni în curînd extrem de bine documentată în formularea lui David) că diabetul şi cancerul au un mecanism de producere – cel puțin în parte – asemănător.

Ceea ce ne ajută pe noi să le înțelegem mai bine pe amîndouă.

(chiar dacă descoperirea aparține unui obscur cercetător din Ecuador, articolul şi-a făcut loc pînă în pagina online a CNN Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “prea scund pentru cancer

  • Daria B.

    când să mă bucur şi eu, citesc pitici… acu’ mai că-mi pare rău că n-am rămas la înălţimea unui pigmeu, cât aveam în generală, cu toată batjocura colegilor.
    obscur-obscur, dar descoperirea nu mi se pare chiar obscură, aşa că poate merită menţionat numele cercetătorului: Jaime Guevara-Aguirre!

    • doctorul

      @Daria B.: esențele tari se țin în sticle mici … tot respectul pentru doctorul în cauză, se vede treaba că nasc şi la Eduador oameni …