fumul se mută în parcuri 10


La aer curat (foto: www.i.ytimmg.com)

Sau cel puțin îşi face curaj. Asta dacă e să ne luăm după inițiativa legislativă care tocmai se anunță.

Însă e o mică problemă. Dacă anunțul ar fi fost făcut într-o țară normală aş fi fost primul care să îl semnalez. Şi totodată primul care să mă bucur.

Dar pentru că e vorba despre România, rămîn doar unul – nici măcar primul – dintre cei care îl semnalează. Căci în țara noastră nu de legi ducem lipsă, ci de dorința/voința de a le aplica.

Proiectul de lege este inițiat de o doamnă deputat. Doamna în cauză ne propune un lucru de bun-simț în fond, anume o reglementare care să permită celor care au ales să nu fumeze să mai intre şi ei prin baruri, cafenele şi cluburi.  Dar avînd în vedere că majoritatea colegilor domniei sale sînt bărbați – foarte mulți dintre aceştia ei înşişi fumători – am serioase îndoieli că proiectul are vreo şansă ca să devină lege. Pentru că aşa merg lucrurile deocamdată în Republica Europeană România.

Şi nu trebuie să mă gîndesc decît la forma actuală a acestei legi care, după ce inițial a impus restaurantelor crearea unor spații protejate pentru nefumători, a revenit şi a lăsat decizia proprietarilor de spații. Şi ştim cu toții ce a rezultat.

Sînt țări care au rezolvat deja problema fumatului de interior şi acum se preocupă de spațiile publice. Iar asta deoarece cancerul este o boală tot mai prezentă, iar costurile cu sănătatea sînt tot mai greu de susținut.

Noi mai avem cale lungă.

(anunțul ne vine prin Antena 3 online, cît despre lege mai vedem)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 thoughts on “fumul se mută în parcuri