prostata nu se mai caută


Băieți, în sfîrşit o veste bună şi pentru noi!

Comitetul Național Britanic pentru Screening (UK National Screening Committee) a luat decizia – pe baza rezultatelor unui studiu desfăşurat de cercetătorii suedezi de data asta – de a nu (mai) recomanda screeningul de rutină pentru cancerul de prostată. Asta pentru că studiul colegilor suedezi arată clar că un asemenea program are efecte negative care depăşesc beneficiile.

Studiul în cauză concluzionează sec: “După 20 de ani de urmărire, rata deceselor prin cancer de prostată nu diferă semnificativ între bărbații din grupul care a beneficiat de screening şi cei din grupul de control.”

Testul de screening uzual pentru cancerul de prostată este nivelul PSA (Prostate Specific Antigen – antigenul specific al prostatei) din sînge. Un indicator cu o acuratețe destul de redusă, avînd în vedere că 15% dintre bărbații cu un nivel normal de PSA vor face totuşi cancer de prostată; iar pe de altă parte, nu mai puțin de două treimi dintre cei cu niveluri ridicate de PSA nu vor face boala.

6 dintre noi (foto: www.tvblog.ro)

Asta înseamnă bineînțeles tratamente inutile – cu toate consecințele pentru sănătate care decurg de aici – ca să nu mai vorbim de impactul psihologic al unui diagnostic de cancer fals pozitiv.

Poate nu chiar vestea pe care o aşteptam, e adevărat. Dar chiar şi aşa, nu e nici una pe care să o trecem cu vederea.

Fie şi măcar pentru ne mai simplifică întrucîtva viața.

(veste preluată de pe BBC Health, ediția online)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *