e ceva în aer 4


Şi nu e fum.

Iar asta se întîmplă – cel puțin în parte – pentru că femeile au luat decizia să-i mai urmeze pe bărbați într-o privință: anume, să renunțe la fumat. (asta după ce mulți ani s-au străduit să-i imite fumînd cot la cot cu ei).

Iar rezultatele încep să se vadă, bunăoară în scăderea în rîndul acestora a numărului de decese prin cancer de plămîni, pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

A fost odată ... (foto: www.deviantart.net)

Raportul arată o scădere a acestor decese – în intervalul cuprins între  anii 2003 şi 2007 – cu un procent anual mediu de 1,6 %. Cifra nu e mare, însă e a noastră. Sau mai degrabă a lor, pentru că se referă la Statele Unite unde, spre deosebire de republica noastră mioritică, nu s-a chiulit de la orele de aritmetică.

Această evoluție contribuie în mare parte la scăderea generală a mortalității prin cancer pe care o semnalam de curînd – tot la ei, bineînțeles – deoarece cancerul de plămîni rămîne încă una dintre principalele cauze ale acesteia.

Asta e bine pentru americani, care se pare că început deja să coboare dealul. Mai rău e pe la noi, pentru că abia am început să-l urcăm (ba chiar pieptiş aş putea spune).

Şi pe deasupra nici nu ştim să numărăm.

(ştirea – care nu e păcăleală de 1 aprilie – ne e adusă de Xinhua online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “e ceva în aer