un pahar prea mult


... sau prea mare (foto: www.doctorslounge.com)

Nu că toate acestea nu ar fi fost deja cunoscute.

Dar orice dovadă în plus – mai ales una rezultată în urma unui studiu de anvergură europeană ce a inclus peste 350.000 de subiecți – nu face decît să întărească ceea ce începe tot mai mult să treacă drept evidență.

Încet-încet, alcoolul se alătură tutunului pe lista de substanțe proscrise. Iar patima băutului are toate şansele să fie în curînd privită la fel cu obiceiul fumatului.

Iar cei care se întreabă cum se (mai) poate cineva îmbolnăvi de cancer mai primesc, iată, un răspuns bine documentat.

De exemplu, raportul ne spune că unul din 10 cancere la bărbați şi unul din 33 la femei sînt legate de consumul trecut sau actual de alcool. În plus, din totalul acestor cancere, circa 18% la bărbați şi 4% la femei se datorează unui consum excesiv din menționata licoare.

Unde ne putem aştepta la un cartonaş roşu dacă ne place să exagerăm cu beuturica? Păi cercetările de pînă acum au arătat o legătură de cauzalitate cu cancerul de esofag, cancerul de ficat, cancerul de colon şi – oarecum surprinzător – cancerul de sîn.

Cum de e posibil ca un banal, simpatic şi plăcut la gust lichid să producă tumori atît de solide, maligne şi nesuferite? Păi cei care se pricep ne spun că, atunci cînd e descompus în corpul nostru, alcoolul generează un compus care alterează ADN-ul celular. Iar acest rău, o dată făcut, nu mai are nevoie decît de timp pentru a se manifesta.

Un timp pe care noi începem să nu-l mai avem.

(pentru cei care vor să aprofundeze problema, un link către BBC Health)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *