opțiunea care nu există 2


Întrebare (foto: www.cloudave.com)

Se pare că e bine-mersi la îndemîna noastră.

Întrebați de sănătate, cei mai mulți oameni ar prefera – în eventualitatea unei boli incurabile precum un cancer – calitatea în fața cantității. Cu alte cuvinte, ar alege mai degrabă o viață (mai) de calitate decît una (mai) lungă.

Rezultatele sînt obținute în urma unei cercetări la nivel european în care cei chestionați au pus pe primul loc teama de durere, urmată imediat de preocuparea de a nu deveni o povară pentru cei dragi.

Deşi nu se precizează ce țări au participat la evaluarea respectivă, nu cred că pentru România lucrurile se prezintă fundamental diferit. Este suficient să ne gîndim la cei care preferă să moară acasă şi nu pe patul de spital, precum şi la cei care refuză o operație mutilantă doar ca să rămînă “aşa cum i-a lăsat Dumnezeu”.

Asta ca nu mai vorbim de poveştile despre bătrîni care, atunci cînd au simțit că le-a “sunat ceasul”, s-au întins pur şi simplu în pat şi au refuzat orice fel de mîncare, trăind doar cu apă cele cîteva zile rămase pînă la trecerea la “cele veşnice”.

Revenind la dilema de ieri, cele mai moderne tratamente pentru cancer ne oferă cîteva luni de viață în plus în schimbul unor suferințe – prin gravele efecte adverse care le însoțesc – care se adaugă celor cauzate de boala în sine.

Întrebarea e dacă merită.

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “opțiunea care nu există

  • Daria B.

    hm, mi-am pus de multe ori problema asta, dar sigur că răspunsul nu-l poţi afla decât dacă chiar eşti în situaţie… e poate mult mai simplu să alegi calitatea, asta însemnând mai puţin timp de trăit, decât cantitatea, când eşti singur, şi mi-a plăcut întotdeauna să cred că asta aş alege eu. Dar când mai sunt implicaţi şi alţii, cred că orice clipă în plus contează, chiar dacă presupune mai multă suferinţă, iar decizia nu poate mai poate fi luată de unul singur în cazul ăsta…

    • doctorul

      @Daria B.: se pare că nu e chiar o opțiune excentrică, vezi şi articolul de azi cu sinuciderea asistată …