seleniu pe pîine


Literalmente. Cel puțin asta era recomandarea unei firme engleze în urmă cu doar cîțiva ani, o dată cu introducerea pe piață a unui sortiment de pîine îmbogățită cu nobilul element.

“E dovedit că seleniul combate cancerul şi bolile de inimă”, spunea pe atunci un “specialist” al respectivei companii. “Credem că seleniul este unul dintre cele mai importante elemente rare. Nu se găseşte în mîncarea normală.”, adăuga acelaşi. (“Cumpărați de la noi!”, era mesajul implicit-chiar-dacă-nerostit al respectivului).

El nu avea nici o vină, săracul. Probabil că citise şi el – ca şi cei mai mulți dintre noi – rubricile de sănătate din marile cotidiane, în care studii medicale creditau seleniul cu miraculoase virtuți anticancerigene.

Seleniu la pungă (foto: www.wikipedia.org)

Iar în urma acestor lecturi s-a gîndit probabil că ar putea face nişte bani uşori vînzînd la naivi seleniu injectat cu pipeta – unde altundeva mai potrivit decît – în pîinea lor cea de toate zilele (mă rog, el spunea că de fapt îmbogățeşte cu seleniu pămîntul “sărăcit în ultimii 50 de ani”, iar apoi grîul … în sfîrşit … etc. etc.).

Nu ştiu dacă inițiativa a avut succes comercial sau nu. Problema e că Hipocrat şi Hermes nu sînt chiar cei mai buni prieteni (carevasăzică medicina şi comerțul nu merg chiar bine împreună).

O să vedem (încă o dată) şi de ce.

(ştire servită la micul dejun de BBC Health)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *