Ceva extrem de important se întîmplă în ultima vreme în oncologie apropo de principiul – altfel deosebit de generos și de atractiv – al detectării precoce a cancerului.
Depistarea agresivă a cancerului încă din stadiile inițiale ale acestuia – prin așa-numitele programe de screening – a fost unul dintre pilonii de bază ai politicilor de sănătate din țările (auto)declarate ca avansate. Pe care, după ce l-au introdus ca regulă, l-au promovat ca pe unul dintre factorii care le măsura propriul nivel de civilizație.
Iată însă că au început să apară primele semne de întrebare. Se pare că – și de această dată – limita dintre uz și abuz s-a dovedit mult prea fină. Un abuz care a fost mai întîi semnalat cu privire la cancerul de sîn, iar apoi și în cazul celui de prostată (întîmplător sau nu, cele mai frecvente forme de cancer pentru respectivele sexe).
Zilele astea s-a încins din nou dezbaterea dintre susținătorii programului de screening pentru cancerul de prostată și cei care cred că acesta face mai mult rău decît bine. Ultimii sînt – din fericire – din ce în ce mai mulți, iar în plus au la dispoziție și argumente extrem de solide.
Există dovezi că tratamentele aplicate – de cele mai multe ori inutile, dată fiind natura puțin agresivă a multora dintre cancerele de prostată – pot avea consecințe extrem de serioase pentru pacienți, cum ar fi impotența sau incontinența urinară. Iar uneori abordările intempestive pot cauza chiar moartea pacienților. În schimb beneficiile – măsurate prin numărul de vieți salvate – sînt extrem de mici (dacă nu chiar inexistente).
Nu e de mirare așadar că tot mai multe asociații profesionale absolut respectabile încep să susțină renunțarea la obligativitatea unui screening pentru depistarea cancerului de prostată la bărbații peste o anumită vîrstă. În schimb, sugerează acestea, e bine ca decizia să fie luată în cadrul mai intim al relației directe medic-pacient.
După mine, un indiciu cel puțin la fel de evident de civilizație.
(informație preluată de pe CNN Health)
Pingback: balanța înclină în favoarea prostatei | tot ce (nu) ai vrut sa stii …