aspirina moare, dar nu se predă 1


Toate vechi ... (sursa: www.logodesignlove.com)

Probabil că nimeni nu și-a imaginat, atunci cînd Bayer a introdus acum mai bine o sută de ani aspirina pe piață, succesul de care se va bucura aceasta peste ani.

Devenită în scurt timp de la lansare un succes internațional, aspirina a fost la un moment dat – de fapt doar numele ei – inclusă pînă și în cadrul reparațiilor de război cerute de către aliați Germaniei după primul război mondial.

Și chiar dacă a mai primit apoi lovitură după lovitură – mai ales după cel ce-al doilea război mondial, în urma apariției unor medicamente similare precum paracetamolul și ibuprofenul, aspirina a renăscut de fiecare dată, ca să zic așa, din propria pulbere. Ba chiar a continuat să se reinventeze continuu, făcîndu-se indispensabilă nouă în alte și alte boli, indicații sau ipostaze (una dintre cele mai celebre – și promovată de către Radio Erevan – fiind cea de anticoncepțional).

Neabătută, aspirina a intrat în secolul 21 mai proaspătă ca niciodată prin beneficiile remarcabile aduse în bolile de inimă sau în accidentele vasculare cerebrale.

Iar mai nou în cancer. Unde a dovedit o impresionantă capacitate de a reduce decesele în cele mai variate tipuri de tumori. Poate nu chiar o atît de mare surpriză, avînd în vedere că neoplasmul apare de regulă pe un fond de inflamație cronică, iar principala acțiune a aspirinei este una … antiinflamatorie.

... și nouă toate (sursa: www.allwellness.wordpress.com)

Zilele astea tocmai s-a anunțat că mereu surprinzătoarea aspirină poate avea și un efect de prevenție în cancer. Deocamdată într-o condiție medicală destul de rară numită sindrom Lynch și care de regulă progresează către cancer de colon. Ei bine, o echipă de cercetători englezi a demonstrat că administrarea zilnică a unor doze relativ mici de aspirină pe durata a cel puțin doi ani a scăzut semnificativ riscul de a face boala la pacienții respectivi.

O veste foarte bună în primul rînd pentru cei afectați de respectiva anomalie genetică. Dar în același timp dătătoare de speranță și pentru cei cu alte forme de cancer (lucru care rămîne de confirmat însă de studii viitoare).

Pentru că se pare că, iată, aspirina mai are încă multe surprize.

 (știre preluată de pe Xinhua ediția online)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “aspirina moare, dar nu se predă