tratament la tratament la… 1


E duminică. Toamnă, rece și deja întuneric afară. Un moment bun pentru reflecție.

Să reflectăm, deci.

În aceeași zi cu rarissima întîmplare, în curtea FDA mai avea loc un eveniment cel puțin straniu. Anume, FDA a aprobat un nou medicament (Erwinaze) pentru tratamentul leucemiei limfoblastice acute (LLA). Toate bune și frumoase pînă aici, cu atît mai mult cu cît în acest fel se compensa – la modul simbolic, desigur – retragerea autorizației de folosire pentru un alt medicament destinat terapiei cancerului.

Am găsit mai întîi știrea pe Xinhua, însă ceva nu suna bine în engleza lor cu ochi mici. Așa încît m-am dus direct la sursă.

Pastile verzi? (sursa: www.morphealth.com)

Unde am regăsit știrea, de data asta într-o engleză ceva mai așezată care mi-a făcut însă mie ochii mari. Pentru că medicamentul în cauză a fost aprobat, nici mai mult nici mai puțin decît, atenție! – pentru a trata o alergie apărută la două dintre medicamentele folosite în tratamentul respectivei forme de leucemie.

Cu alte cuvinte, a fost aprobat un medicament care să trateze un efect advers provocat de un alt medicament care tratează boala de bază. Un medicament care are la rîndul lui o serie întreagă de efecte adverse pe care nici nu vreau să le mai înșir aici. Și pentru care va fi creat probabil un alt medicament care …

Glumesc, desigur. Dar e o glumă amară.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “tratament la tratament la…