țigarete, tunuri, bombe 2


Indian cu pipa lui (sursa: www.nativeradio.com)

Barack Obama s-a lăsat de fumat.

O informație sigură, confirmată oficial chiar de către medicul său. E adevărat că i-au trebuit vreo cinci ani pentru această (mică) performanță, dar a meritat efortul.

(În paranteză fie spus, i-a luat acestuia mai puțin timp pentru a ajunge președintele Statelor Unite. Orice o însemna acest lucru.)

Efortul lui Obama se aliniază cumva unui traiect ceva mai amplu – străbătut de naţiunea al cărei preşedinte (încă) este – la capătul căruia America a înregistrat o scădere a procentului de fumători de la 40% (în 1970) la 20% (în prezent). Procent la care s-a înţepenit însă undeva în jurul anului 2004 şi sub care se pare că nu poate să mai scadă.

Ca să spargă această barieră aparent de netrecut, Agenţia americană a medicamentului (FDA –  Food and Drug Agency) a anunţat că va cheltui în următorii cinci ani circa 600 de milioane de dolari “pentru a educa publicul asupra pericolelor folosirii tutunului”.

“Impardonabil de insuficient” susţin adversarii aplicării unei asemenea idei ca singură armă împotriva unui obicei profund adictiv şi uneori chiar letal precum fumatul. Pentru a da o lovitură eficientă fumatului, susţin ei, FDA ar trebui să facă două lucruri:

1) să limiteze nivelul de nicotină din ţigări (pentru a reduce capacitatea acestora de a induce dependenţă);

2) să ceară ca fumul de ţigară să devină mai alcalin (ceea ce ar preveni inhalarea acestuia în plămîni).

Ţigările – nu tunurile şi nici bombele – sînt cele mai letale produse ale civilizaţiei umane, mai adaugă aceştia în susţinerea poziţiei lor. Drept pentru care soluţia – extremă dar corectă, în opinia aceloraşi – ar fi pur şi simplu interzicerea acestora.

Educaţie versus prohibiţie?

Asta da dilemă!

(poveste ţesută în fum după o ştire inhalată din Al Jazeera)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “țigarete, tunuri, bombe

  • T.

    Ei, şi totuşi ce mare lucru că s-a lăsat de fumat?
    Vorba lui Mark Twain: “Cel mai uşor lucru din lume este să te laşi de fumat. Eu m-am lăsat de vreo sută de ori.” 🙂

    Pe de altă parte, vorba unei prietene (din străinătăţuri, cu care vorbesc mai rar) care m-a anunţat:
    – M-am lăsat de fumat!
    A urmat, inevitabil, întrebarea clasică:
    – De când? (am zis eu)
    – De trei zile, mi-a răspuns ea mândră.
    – Aaaa…, am făcut io strâmbând din nas.
    – Păi ce vrei? Nu pot să zic din prima că m-am lăsat de cinci ani, ca să mă crezi!
    Aşa-i! În concluzie, până la proba contrarie, să-l credem şi pe Obama.

    • doctorul Post author

      @T.: Obama era doar un pretext pentru a introduce tema; renunţarea la fumat a unui singur om, chiar dacă admirabilă, rămîne totuşi un efort individual (fie şi din partea unui preşedinte); pe mine unul mă interesează deciziile sau acţiunile care au puterea de a influenţa modul de a gîndi al oamenilor, pentru că de aici (ne) pot veni adevăratele şi durabilele schimbări; altfel, îţi mulţumesc pentru vizită şi pentru comentariu şi te mai aştept pe aici; cele bune.