mamografia nu se dă dusă 4


Vechea nouă dilemă (sursa: www.topnews.net.nz)

Nici răpusă.

Încă o ilustrare a faptului că, o dată ce îți pui mintea, poți să susții – chiar cu dovezi – aproape orice. Ba, în plus, cu aceleași șanse de succes, chiar și atunci cînd vorbim despre lucruri sau despre poziții care se bat cap în cap.

Nu au trecut decît doi ani de cînd un grup de experți americani a pus la îndoială beneficiile mamografiei ca test de screening pentru cancerul de sîn, cu recomandarea de a se crește la 50 de ani vîrsta pentru prima examinare. Iată că zile astea a apărut și răspunsul, materializat sub forma unui studiu prezentat la întîlnirea anuală a Societății Nord-Americane de Radiologie.

Studiul arată că femeile cu vîrste cuprinse între 40 și 49 de ani prezintă un risc semnificativ de a face un cancer de sîn. Un risc la fel de ridicat, fie că au, fie că nu au un istoric de cancer de sîn în familie.

Imediat a apărut și (contra)-recomandarea ca vîrsta de începere a mamografiilor să fie menținută la 40 de ani.

Dat fiind faptul că o întreagă specialitate medicală – cea imagistică – trăiește în bună măsură de pe urma examenelor mamografice, este puțin probabil ca această dispută să fie tranșată prea curînd (nu de alta dar, prin exceptarea unei categorii importante de femei de la obligativitatea screening-ului mamografic, o mulțime de radiologi-imagiști ar risca să rămînă fără colegi, vorba lui nenea Iancu).

Iar între timp, femeile rămîn prinse undeva la mijloc.

Într-o dilemă care e, mai întîi de toate, a lor.

(dilemă preluată la rîndul meu de pe CNN online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “mamografia nu se dă dusă

    • doctorul Post author

      @arakelian: cele două investigații sînt comparabile ca eficacitate, însă au indicații diferite în funcție de vîrsta pacientei; o pacientă mai tînără are un țesut mamar mai dens, ceea ce face ca, în cazul ei, ecografia să fie investigația de preferat; prin contrast, o femeie după vîrsta de 40 de ani poate beneficia de mamografie datorită unui țesut mamar ceva mai ceva mai lax; ambele investigații însă au o anumită marjă de eroare, de aici și dezbaterile intense privind utilitatea mamografiei ca metodă de screening; dealtfel, atît ecografia, cît și mamografia au doar o valoare orientativă, diagnosticul de certitudine în cancer fiind pus doar pe baza examenului anatompatologic (biopsie).