perversul efect al multivitaminelor


Vitamine pe pîine (sursa: www.wizardrecipes.com)

Vitaminele sînt, așa cum le spune și numele, niște amine* vitale.

Adică niște amine esențiale pentru viață. Sau, altfel spus, amine fără de care viața nu prea poate exista.

Cineva s-ar putea gîndi imediat că – din moment ce sînt atît de importante – mai multe vitamine înseamnă mai multă sănătate. Foarte corect, însă numai pînă la un punct. Pentru că și în cazul vitaminelor se aplică aurita regulă a căii de mijloc, potrivit căreia excesele – fie într-un sens, fie în altul – nu sînt de dorit.

O regulă întărită de rezultatele unui experiment mai degrabă năstrușnic pus la cale de o echipă de cercetători din Taiwan. Astfel, ei au adunat la un loc niște concetățeni pe care i-au împărțit în două grupuri. Toți participanții la studiu au primit placebo (adică nimic), însă membrii unuia dintre grupuri au fost informați că au fost tratați cu … multivitamine.

Întrebarea rămîne (sursa: www.dailymail.co.uk)

S-a observat că “multivitaminizații” erau mult mai încrezători în forțele proprii. Drept pentru care aveau mai multe întîlniri sexuale întîmplătoare, consumau mai mult alcool și pierdeau mai multe nopți prin baruri și cluburi de noapte. În schimb ignorau hrana sănătoasă și exercițiile fizice, devenind tot mai leneși. Nu tocmai un comportament de viață lungă, sper că sînteți de acord.

Iar presupunerea a fost confirmată (și) de un chestionar la care au răspuns circa 40.000 de femei trecute de 60 de ani, femei care au consumat multivitamine de-a lungul vieții lor. Se pare că un important procent dintre acestea au trecut mai repede la cele veșnice decît femei de aceeași vîrstă care nu au cochetat cu vitaminele.

Ca să vezi istorie!

*amină – substanță organică ce conține (cel puțin) un atom de azot.

(istorisire plină de tîlc preluată de pe Pravda online)

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *