fumatul dăunează grav … sfîrcurilor 2


Este foarte posibil ca acesta să devină cît de curînd cel mai puternic avertisment în cadrul campaniei de descurajare a fumatului (sau cel puțin pentru jumătate din populația adultă predispusă la a adopta acest fascinant obicei, respectiv vajnicele urmașe ale Evei).

Este convingerea unui medic plastician american, descumpănit de problemele pe care le întîmpină cu pacientele sale, dornice pe de o parte de a-și remodela linia sînilor, dar care nu ar renunța pe de altă parte în ruptul capului la țigară.

“În cazul unei paciente am acționat medieval”, spune medicul în cauză. “Am folosit lipitori”. Acestea au fost ultima lui resursă în încercarea disperată de a-i salva pacientei sfîrcurile de la … cădere, după o operație de plastie mamară efectuată pe fondul unui fumat agresiv.

Ce se întîmplă? Sfîrcurile sînilor sînt irigate de o rețea extrem de fină de vase de sînge, care rețea suferă o traumă majoră în timpul intervenției chirurgicale. Iar fumatul (prin nicotină și alți compuși la fel de “prietenoși” prezenți în fumul de țigară) nu face decît să accentueze această agresiune prin constricția puternică a delicatelor vase de sînge.

În loc de … (sursa: www.onlinemedicinetips.com)

Ca urmare, sfîrcurile devin mai întîi violete, iar mai apoi negre. După care pur și simplu cad.

O atare perspectivă determină (sau ar trebui, cel puțin) din partea femeilor o reacție foarte puternică. Suficient de puternică pentru a le face pe multe dintre ele să declare că s-ar lăsa bucuroase de fumat doar ca să elimine fără nici un dubiu această posibilitate.

Eu unul nu am auzit un motiv mai excentric pentru a promova abstinența de la fumat.

Dar dacă funcționează …

(preluare liberă după CNN Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “fumatul dăunează grav … sfîrcurilor

 • arakelian

  ma uitai la un moment dat pe niste statistici: SUA sta bine la fumat, cam 25% din locuitori sunt fumatori. (eu compar cu Ro, fruntasii europei, cu peste 40%, dar in scadere).
  Pe de alta parte, chirurgii esteticieni de care pomenesti, bat campii si nu sunt de cea mai buna credinta. De ce? in general fumatorii care nu se pot lasa, sunt pers. care au dezvtat aceasta obsesie cu usurinta, si care pot o pot inlocui/dezvolta / adauga si alte obsesii, gen: operatiile estetice. Asa vor deveni clienti fideli, fara a avea de fiecaredata cu adevarat nevoie. Practic, aste pers. au nevoie de un psiholog si un dr estetician ar trebui sa vada asta si sa faca trimiteri in directia asta.

  Ei, tu mai ai incredere in un asa medic?

  • doctorul Post author

   @arakelian: nu contest plauzibilitatea punctului tău de vedere, însă aici era vorba despre o problemă strict medicală care apare ca urmare a fumatului, indiferent de motivația acestuia; altfel, îți mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu; cele bune.