noi dileme pentru Ștefania 4


Dileme fructifere (sursa: www.solutiideslabit.ro)

Drept mulțumire pentru că i-am răspuns la primul set de întrebări, Ștefania a revenit cu altele. Din aceleași rațiuni îi (și le) ofer (ei și tuturor celor interesați) umila mea opinie în legătură cu:

1. Stemulin

– combinație mai mult sau mai puțin naturală (nu este indicată sursa acizilor nucleici – ADN și ARN – și a timozinei) despre care se pretinde – fără a se aduce vreo dovadă în acest sens – că poate stimula producerea de celule stem din măduva osoasă; efectele în plan clinic ar fi de încetinire a procesului natural de îmbătrînire, dar și de refacere și regenerare a organelor (?); este recomandat pentru o serie întreagă de boli și afecțiuni – printre care și cancerul – însă întotdeauna în asociere cu alte produse de extracție mai mult sau mai puțin naturistă; după mine, informații mult prea vagi pentru a fi luate în serios;

2. Olimpiq Stemxcell

– (cam) aceeași Mărie, cu o (însă) altă pălărie; o combinație de fructe, plante și extracte naturale care promite același (ba chiar și ceva în plus) rezultat ca și Stemulin, respectiv protecție și stimulare a producerii de celule stem; în esență tot un tratament adjuvant – mult prea scump, în opinia mea – pentru stimularea imunității organismului; și, la fel ca și în cazul Stemulin, aceeași (dezamăgitoare) lipsă de dovezi privind cele susținute în legătură cu efectele produsului; mai mult, periculosul (deasemenea în opinia mea) sistem de vînzare piramidal (de tip MLM – Multi-Level Marketing) prin care sînt angrenați în promovarea unui produs sensibil – prin consecințele pe care le poate genera – oameni cu cele mai diverse pregătiri, pentru care, de cele mai multe ori, singurul obiectiv este profitul;

3. Flavin 7

– în avizul de la Ministerul Sănătății este descris drept … “extract de suc de fructe”; un pic cam scump (la 240 de lei litrul, conform site-ului firmei care îl comercializează) aș zice eu; cu banii ăștia mă întorc de la piață cu materie primă pentru vreo cîteva zeci de litri de extract de suc; însă vorba ceea: “obrazul subțire …”;

4. Titan

– cel mai abscons dintre toate aceste “medicamente”; nu știm din ce e făcut, însă sîntem asigurați – pentru exemplificare – că “o parte dintre plante le procur din pădurea orașului Babadag (jud. Tulcea); eu unul m-am liniștit, mai ales că “doftorul” cu pricina ne anunță solemn și că “am preluat cunoștințele despre aceasta de la o rudă vârstnică din Curtea de Argeș”; nu știu voi ce părere aveți, însă pe mine combinația Babadag – Curtea de Argeș m-a convins definitiv și iremediabil; întreaga poveste emană damful clar al unei șarlatanii ca după carte (iertat să-mi fie sarcasmul, mai ales de către cei care și-au pus speranțele în acest “titan”).

Cu speranța că am mai lămurit niște aspecte, ne reauzim – cu Ștefania sau cu oricine altcineva interesat – tot aici, pentru noi și noi dileme și dezbateri.

La bună reauzire!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “noi dileme pentru Ștefania

 • Delia

  Rolul jucat de celulele stem in vindecarea cancerului este binecunoscut. In fond, celulele stem sunt asa zisele celule primordiale, universale, cele care pot lua forma si caracteristicile oricarei celule din tesutul nostru.
  Personal nu sunt convinsa de medicamentele de sinteza, dar si acestea pot ajuta intrucat impulsioneaza chimic organismul, o trezire ca sa ma exprim asa. Totusi, forteaza organismul sa isi depaseasca cumva fortele proprii, sa iasa dincolo de procesul sau natural de vindecare (de aici si multiplele efecte adverse). Nu ma refer la medicamentele descrise de tine mai sus, ci la medicamente in general.
  Insa cred cu convingere ca poti sa “chemi” celulele stem si sa ti le activezi. Medicina traditionala chineza foloseste tehnica de qi-gong, asa zisul qi-gong al celulelor stem. In medicina crestina se practica, alaturi de rugaciune si maslu, ungerea cu ulei sfintit. Pentru omul zilelor noastre, exista si metodele moderne de psihoterapie (hipnoza clinica, autosugestia etc).
  Ideea este ca avem aceasta minunata capacitate de a ne regenera, de a ne vindeca. Procesul este de durata – important este sa stim ca DA – ESTE POSIBIL, NE PUTEM VINDECA !

  • doctorul Post author

   @Delia: tot ce spui tu este adevărat, însă medicamentele (fie ele de sinteză sau naturiste) sînt “arme” prea puternice pentru a fi folosite fără o îndrumare; dealtfel, toate celelalte metode de terapie pomenite de tine (qi-gong, rugăciune, maslu, psihoterapie) este bine să se desfășoare sub îndrumarea unei persoane calificate, de acord? de ce atunci nu ne mai gîndim o dată înainte de a lua un medicament găsit pe internet și recomandat de un samsar online?; vindecarea este posibilă, sînt absolut de acord cu tine, însă nu oricum; mai vorbim, cele bune.

   • Delia

    Asa este. Si medicamentele si qi-gong-ul si maslu si psihoterapia si orice alta terapie se desfasoara sub indrumarea unei persoane calificate in respectiva terapie. Ce vreau eu sa spun este ca terapeutul (de orice fel ar fi acesta) nu poate sa vindece o persoana decat daca acea persoana isi doreste si se implica in acest proces de vindecare.
    Din pacate, in momentul in care cineva se confrunta cu un diagnostic aparent grav (cum ar fi cancerul) se poate produce un blocaj mental, iar respectiva persoana se trezeste intr-o lume pe care nu o cunoaste si nu o poate controla si nu ii gaseste sensul. Atunci apar aceste asa zise “tentatii” : falsi terapeuti, false medicamente etc.
    Imi doresc sa le aratam oamenilor ca nu sunt singuri si ca dincolo de diagnostic, lumea este aceeasi pe care ei o cunosc.

    • doctorul Post author

     @Delia: sînt absolut de acord cu tine, este ceea ce îmi propun și eu cu acest blog; hai să ne mai “auzim”, cele bune.