America a pierdut războiul.
E vorba despre aceeași Americă pe care o știm cu toții și care nu s-a distins niciodată de-a lungul istoriei printr-o abilitate deosebită de a cîștiga războaie. De fapt, chiar din contră.
Și n-ar fi încă nimic dacă ar pierde doar războaiele duse pe fronturi reale – în fond ce caută aia găsește (deocamdată în Iraq, iar în curînd și în Afganistan).
Mai nou însă – probabil încă un simptom al decăderii generalizate care o paște, America începe să piardă și bătăliile duse pe fronturi umanitare, lupte de pe urma cărora ar putea beneficia întreaga omenire.
În cazul în speță America a avut drept inamic declarat cancerul. Un inamic pe care după patruzeci de ani de înfruntare – răstimp în care l-a întors pe toate fețele și l-a analizat din toate unghiurile – nu a reușit să-l dovedească.
În 1971, Richard Nixon semna National Cancer Act, o lege care asigura Americii resurse nemăsurate în lupta acesteia contra cancerului. După 40 de ani însă, în ciuda unor progrese evidente în prevenție și a unor succese relativ importante în tratarea cancerului diagnosticat în stadii precoce, se bate în continuare, fără nici o grație, pasul pe loc.
Cele – în cel mai bun caz – cîteva luni de viață smulse în formele avansate de cancer nu pot fi sub nici o formă asimilate unei victorii. Și, ce e încă și mai rău, boala numită cancer nu a ajuns nici măcar să fie mai bine înțeleasă.
America mai pierde așadar un război.
De data asta însă unul pe care o lume întreagă și-ar fi dorit să-l cîștige.
(corespondență de război adusă de CNN Health)
Pingback: un țel tot mai îndepărtat | tot ce (nu) ai vrut sa stii …
Pingback: cancer: un secol pierdut | tot ce (nu) ai vrut sa stii …
Pingback: războiul împotriva cancerului, reîncărcat | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: hai la lupta cea mare | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: carne de distrugere în masă | despre cancer
Pingback: cancerul în vremea covidului | despre cancer