o altfel de poveste de Crăciun 1


Saoirse și Kezia (foto: www.jacobsphotographic.snugmug.com)

Sînt blonde și au ochi albaștri.

Amîndouă rîd ușor. Și, în plus, au o preferință comună pentru piersici.

Ca să nu mai spun de faptul că sînt rude. Kezia, 28 de ani, este mama. Iar Saoirse, un an și un pic, este fiica (cu ocazia asta observ că amîndouă au – chiar dacă diferite – nume straniu de frumoase).

Dar cele două mai au ceva în comun, chiar dacă se manifestă în forme diferite. Este vorba despre … cancer. La doar cinci luni după ce mama (Kezia) a primit diagnosticul, a fost rîndul fiicei (Saoirse) – în vîrstă de doar un an – să treacă prin aceeași experiență.

Kezia are un limfom Hodgkin (considerat una dintre cele mai “curabile” forme de cancer), în timp ce Saoirse a fost diagnosticată cu un neuroblastom (una dintre cele mai frevente tipuri de cancer la copii, după leucemie și tumorile cerebrale).

Nu e chiar un lucru neobișnuit ca perechi mamă-fiică să treacă împreună prin experiența dură a unui cancer de sîn, sau tată-fiu care să împartă suferința prilejuită de un cancer de prostată.

Saoirse și Kezia (foto: www.jacobsphotographic.snugmug.com)

Însă întîmplări ca cea prin care trec Kezia și Saoirse te lasă, fără doar și poate, fără cuvinte. Mama și fiica abia născută bătînd împreună holurile spitalelor în așteptarea programărilor pentru ședințele de chimioterapie, iată ceva care nu are cum să te lase indiferent.

Aflasem povestea celor două în urmă cu cîteva săptămîni, dintr-un articol de pe CNN Health. Am tot amînat să scriu despre ele pentru că nu am găsit niciodată starea necesară. Pur și simplu nu știam ce se (mai) poate spune sau face într-o asemenea situație.

Zilele astea nu m-am putut însă împiedica să mă gîndesc cum ar putea arăta sărbătorile de Crăciun pentru familia respectivă, pentru Kezia și pentru Saoirse în special. Oare ce și-ar dori Kezia să-i aducă Moșul fiicei sale în dar? Și oare ce i-ar scrie Saoirse acestuia dacă ar putea să o facă?

Trebuie să recunosc că e un exercițiu de imaginație mai greu decît se poate imagina.

Drept pentru care mă mulțumesc să le trimit un gînd bun și să le doresc ce e mai bine.

actualizare, 28.12.2011: se pare că am amînat un pic cam mult decizia de a scrie despre Kezia și Saoirse; ieri am dat întîmplător peste un articol care anunța că micuța nu a mai avut răbdare și a plecat ea singură în căutarea lui Moș Crăciun.

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “o altfel de poveste de Crăciun