Care are prin urmare șanse tot mai mari ca, pînă la Marea Trecere, să rămînă acolo unde îi este locul.
Testul anual (la americani) de depistare a cancerului de prostată (PSA – Prostate Specific Antigen, sau, în dulcele grai, Antigenul specific al prostatei) nu salvează vieți. Au demonstrat-o 76.000 de bărbați urmăriți între 10 și 13 ani pentru acest lucru.
Iar situația e clară precum un pipi de bebeluș: deși prin acest test de screening sînt depistate mai multe cazuri de cancer de prostată, acest lucru nu conduce și la scăderea numărului de decese datorate acestei boli.
Cu alte cuvinte, bieții oameni sînt mai întîi speriați (gata, ai cancer!), iar mai apoi chinuiți (chirurgie, chimioterapie, radioterapie) pentru un beneficiu absolut iluzoriu. Ca să nu mai spun că zilele care le mai rămîn de trăit, în timp ce nu cîștigă nimic la capitolul cantitate, pierd sever la tot ceea ce ar putea însemna calitate (incontinență, impotență, ba chiar și deces prematur).
Acest ultim studiu nu face dealtfel decît să întărească un curent de opinie tot mai puternic apărut chiar în rîndul specialiștilor în domeniu, care s-au exprimat încă din luna octombrie a anului trecut împotriva obligativității acestui test.
Eu zic că e de bine.
(citit și comentat de pe CNN)
Pingback: cancerul de col sub microscop | tot ce (nu) ai vrut să știi …