Circumcizia a fost, este și va rămîne o chestiune sensibilă.
În primul rînd pentru aspectele religioase pe care le implică, dar nu neapărat în al doilea pentru cele etice. Respectiv, cum se poate justifica o intervenție mutilantă (tăierea unei părți a corpului) aplicată unui copil lipsit de discernămînt și fără putere de decizie, într-o situație care nu implică nici un risc patologic (îmbolnăvire) sau vital (deces)?
Tocmai pentru a se evita atît blocajul dogmatic, cît și dilema morală care ar putea plasa pe poziții ireconciliabile cele două tabere – majoritatea susținătorilor practicii fiind evrei și musulmani, în timp ce opozanții acesteia sînt mai degrabă creștini – disputa a fost mutată în plan medical.
Iar dacă pînă de curînd argumentul principal a fost un eventual beneficiu de scădere a ratei infecțiilor (inclusiv a celor urinare, iar mai recent a celei cu virusul imunodeficienței umane dobîndite – HIV), iată că acum a intrat în luptă și artileria grea. Reprezentată în acest caz de spectrul cancerului.
Mai întîi a fost o avertizare privind riscul crescut de cancer penian. La care experții au răspuns prompt că recomandarea circumciziei nu ar trebui făcută din acest singur motiv.
Drept pentru care susținătorii au venit cu un argument ceva mai sonor: cancerul de prostată. Iar un studiu recent publicat afirmă că circumcizia înainte de prima experiență sexuală reduce cu 15% riscul relativ de a dezvolta un cancer de prostată.
Problema cu studiul respectiv este că nu a separat foarte clar influența altor factori care pot interveni în declanșarea unui cancer de prostată. Drept pentru care Societatea Americană de Cancer (American Cancer Society) a declarat sec referitor la concluzia studiului că, deși e o descoperire interesantă, aceasta nu este totuși susceptibilă de a declanșa vreo schimbare în recomandările sau în practica medicală curentă.
Mă gîndesc că am putea și noi, urmașii lui Caragiale și ai lui Stan Pătraș de la Săpînța, să ne aducem o contribuție la tranșarea dilemei. Propunînd abordarea (ceva mai radicală, e adevărat) de a ne scăpa de toate problemele, scop în care am putea să o tăiem de tot.
(Era, evident, doar o idee.)
(știre sensibilă primită direct de la americani prin CNN online)
Pingback: cîte-un pic, pic, pic … | tot ce (nu) ai vrut să știi …