cola, cancer, marketing 16


Cola la robinet

Cola la robinet (sursa: www.redbubble.com)

Greu, vorba lui nenea Iancu, se mai împușcă azi francul (de fapt dolarul, că între timp francofonia a devenit o dulce și – prin comparație – nevinovată amintire, iară pe noi ne-au năpădit yankeii, cu tot cu cowboi și cu tot restul neamului lor).

Greu, și cu prețul unor adevărate contorsiuni neuronale.

Nu s-a împlinit, iaca, anul de cînd un studiu ne avertiza onest că apa dulce, chiar dedulcită artificial – propusă nouă pe toate drumurile și prin toate reclamele sub forma a nenumărate așa-zis băuturi dietetice – nu e tocmai prietena sănătății noastre.

Nu s-a făcut, spuneam, anul iar Imperiul, în buna tradiție hollywoodiană, deja contraatacă (rolul Imperiului fiind jucat, în această producție, de American Beverage Association – în dîmbovițeană Asociația Americană a Băuturilor).

Iar acest contraatac, superb (în concepție) dacă n-ar fi de-a dreptul pervers (în intenție), vine sub forma unui (contra)studiu care susține, evident, taman contrariul. Potrivit acestei făcături de marketing și comunicare, băuturile dietetice ne ajută – nici mai mult, nici mai puțin – să slăbim.

Hai să-l luăm un pic la dolari mărunți, să vedem cum se face un scenariu bun de Hollywood (bașca CNN).

1) Conducătorul studiului, un doctor pe nume Jim Hill de la Universitatea din Colorado (Statele Unite al Americii) a primit o finanțare de la fabricanții de băuturi pentru a concepe și desfășura acest studiu (spre rușinea lui, numitul doctor este considerat o autoritate mondială în probleme de obezitate);
2) Alți doi membri ai echipei medicale care a condus studiul au primit din partea The Coca-Cola Company diverse sume de bani pentru servicii de consultanță (în afara onorariilor pentru studiul propriu-zis); cu alte cuvinte echipa (în frunte cu al ei conducător) are serioase obstacole în a convinge de o minimă obiectivitate;
3) Design-ul studiului a implicat o comparație privind pierderea în greutate la 12 săptămîni (așadar mai puțin de trei luni) între două grupuri de participanți, dintre care unul a trebuit să consume o anume cantitate de băuturi răcoritoare cu îndulcitori artificiali, iar celălalt doar apă; celor din grupul cu apă li s-a permis, atenție, să consume produse alimentare (iaurt, înghețată, bomboane, prăjituri) ce conțineau îndulcitori artificiali!!!;
4) Studiul a înrolat 308 de participanți, a fost început de 303 și terminat de 279; deși numărul retragerilor din grupul cu apă a fost aproape dublu, nu se face nici o analiză privind o posibilă influență a acestui fapt asupra rezultatelor finale;

În condițiile de mai sus mercenarii medicali au reușit – într-un final departe de a fi apoteotic – să-și merite arginții și să producă niște rezultate chinuite care să poată fi apoi trîmbițate cu ajutorul goarnei CNN, pentru cine vrea să le asculte. Iar CNN (care și-a luat probabil la rîndul său partea) a produs un articol care se înscrie perfect în linia “Dacă nu poți să-i convingi, zăpăcește-i”. Căci, dacă titlul anunță pompos și definitiv “Băuturile dietetice ajută la pierderea în greutate”, în interiorul articolului îl citează pe Hill care spune exact contrariul, cum că aceste băuturi “nu conțin ele însele nici un element care să promoveze pierderea în greutate”.

Însă cea mai relevantă este experiența unei participante la studiu (grupul cu apă), strecurată fix la finalul articolului (adică exact cînd se cam plictisește lumea de citit) care spune următoarele:

“Simt că aș putea afirma 1000% beneficiul de a bea doar apă. M-am simțit mai bine, am avut mai multă energie, m-am simțit mai sănătoasă, în general m-am simțit mult mai bine. Și pot simți diferența acum după ce beau o băutură dietetică, pot simți această ‘greutate'”.

Eu, unul, o cred.

p.s. – de regulă găsesc articolele doar în rezumat, pentru că cele complete sînt pe bani (normal, deoarece este implicată multă muncă); în acest caz, articolul complet poate fi accesat fără dificultate pentru că, nu-i așa, “turcu’ plătește”.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 thoughts on “cola, cancer, marketing

 • arakelian

  Mai am o intrebare: cunosti teoria dr Hammer? (un neamt).
  Dar semnificatia ortodoxa a bolii?

  Dupa ani de zile de cercetare si studiu (medical dar si in domeniul cancerului), ce parere ai despre cele 2 abordari ‘naive’ de mai sus?

  • doctorul Post author

   @ arakelian: 1) am citit cîte ceva despre teoria lui pe care, deși o găsesc destul de lipsită de flexibilitate (treabă nemțească, ce vrei?), o consider ca fiind cea mai apropiată de adevăr din tot ce cunosc eu; din păcate pentru el s-a pus cu cine nu trebuie (nici nu avea cum altfel, din păcate);
   2) în accepțiunea ortodoxă – atît cît mă pricep și eu, novicele de mine – boala e un semnal, o atenționare pentru ieșirea din păcat; nu pedeapsă, ci ajutor; un ajutor pe care ar trebui să-l primim cu bucurie și cu umilință, pentru că ne este dat ca să ne îndreptăm atunci cînd ieșim de pe calea cea dreaptă; ce vrei mai simplu, mai puternic, mai frumos?

   • arakelian

    imi place abordarea ta la no.2)
    As adauga doar ca boala se insoteste cu post alimentar (post inseamna mancare simpla, vegetariana, lejer gatit si portii mult mai mici) , odihna, meditatie + rugaciune.

    Pt mine, toate converg: no.1) (varianta prapastioasa) , no.2) (varianta naiva) si cele ce le prezinti tu aici , hai sa te numesc ca no.3 (varianta argumentata logic) . Ce imi place la tine este ca atragi atentia ca frica e cel mai mare dusman al nostru.

 • arakelian

  inca una si ma duc, domnul doctor ( ma duc acasa, mai vin miine la birou).

  Nu cred ca te-am intrebat, dar mai bine intreb de 2 ori, ca moldoveanul (moldoveanca care este). Ce parere ai despre medicina chineza si acupunctura? Poate scoate din frica? Si nu, nu apelam la efectul placebo, sunt (relativ) o moldoveanca nu foarte naiva.

  • doctorul Post author

   @ arakelian: știu foarte puțin despre medicina chineză (acupunctura inclusă); altfel, cred că sîntem cei mai în măsură să ne scoatem din frică (dacă nu cumva chiar singurii – fiecare pentru el, desigur – care avem acest privilegiu); important: cu ceva ajutor (mic, dar esențial) dintr-o sursă nespecificată, puțin cunoscută dar foarte prezentă; 🙂 ghici ghicitoarea mea;

 • arakelian

  Dumnezeu :_ sau religie, sau credinta, sau speranta, sau pozitivism. Nu mai stiu la ce sa ma refer.

  Eu am ajuns intamplator la un profesor dr chinez (in cv ei scrie ca are 15 ani de experienta in spital traditional chinezesc) – care mi-a combinat acupunctura, masaj, presopunctura, niste ierburi pt niste probleme (dureri de coloana de la o scolioza din copilarie si insomnii periodice unde acuzam…luna plina) iar rezultatul a fost vizibil, imediat. Nici recuperarea din Ro nici osteopatul de aici nu au avut efectul pe termen lung (deja de 6 luni). Ce m-a impresionat a fost abordarea – a spus ca sunt prea obosita si de aceea …stau intr-o pozitie incorecta, cocosata, mi-a echilbrat niste energii (nu factura la Electrica 😀 ) si recomandat sa schimb alimentatia si sa aduc mai multe legume verzi (pt qi-ul nu stiu care 😀 ) si in final … da, in a 2 a sapt. eram super ok.
  In una din cartile imprumutate despre alimentatie chinezeasca se pune accentul ca cele 5 energii pot afecta unul pe altul (adica un bagaj genetic dezechilibrat se poate tine in echilibru cu sufletul si alimentatia echilibrata). Adica ce ne explici atat de frumos aici in atatea articole au descoperit chinezii acum … cateva mii de ani.

  O vorba chinezeasca de la ea: “muncim ca sa castigam bani, castigam bani ca sa ne re-construim sanatatea.”