fața nevăzută a progresului


Cafea cu aromă (sursa: www.generationexpatblog.com)

China începe să dea piept, și ea, cu binefacerile progresului.

E adevărat că cetățenii celei mai mari țări din lume o duc mai bine decît o duceau în urmă cu doar 30 de ani. Locuiesc în case mai arătoase, se îmbracă mai elegant, mănîncă mai bine.

Sau cel puțin așa cred, atunci cînd își plimbă cărucioarele printre rafturile pline-ochi ale supermarketurilor.

Dar de fapt nu e chiar așa. Pentru că la pachet cu mîncărurile frumos ambalate chinezii mai primesc ceva. Ceva care nu e chiar atît de evident la prima vedere.

O hartă aparte

Cancerul de sîn a ajuns cea mai letală formă de boală în rîndul femeilor din China, cu deosebire a celor din mediul urban. Printre cauzele citate de experți se numără stilul de viață occidental și epidemia de obezitate care a cuprins țara de o generație încoace. La care se mai adaugă și maternitatea tardivă pentru din ce în ce mai multe femei.

E o realitate cu care țările mai dezvoltate au făcut deja cunoștință la modul dur și pe care au ajuns cumva să o controleze. O realitate însă de care iată, trebuie să înceapă să țină cont și zonele pînă de curînd mai puțin privilegiate economic. Zone către care are loc – o dată cu ceea ce îndeobște numim “civilizație” – un adevărat “export” de patologie malignă în cele mai variate forme.

Fiecare lucru, nu-i așa, cu prețul lui.

(citit și repovestit după Xinhua online)

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *