Ce se poate întîmpla atunci cînd te lovește din senin o grevă?
Pe lîngă multele rele la care ne gîndim desigur imediat cu toții, realitatea ne arată că se pot insinua și unele bune. Bunăoară pot să-ți vină idei.
Este ceea ce i s-a întîmplat unei profesoare din Israel care, în urma unei greve prelungite din învățămînt, a luat decizia să facă ceva util. Respectiv să-și însușească o metodă de control a stresului și a emoțiilor negative. Pe care să o și folosească apoi pentru a-și ajuta elevii să se descurce mai bine cu stresul și emoțiile ocazionate de examene dar și de alte provocări ale vieții de învățăcel.
Iar mai nou să extindă utilizarea metodei la femei care au supraviețuit unui cancer de sîn sau care sînt purtătoare ale infamelor gene BRCA1 și BRCA2. Proiectul, desfășurat în cooperare cu unul dintre marile spitale din Israel, a înrolat 96 de voluntare și s-a bazat pe munca unei femei, Byron Katie, care a dezvoltat metoda – numită simplu “The Work” (Lucrarea) – în urma unei experiențe personale de luptă împotriva depresiei. O metodă care presupune (răspunsul la) patru întrebări și trei schimbări aplicate gîndului care determină situația de stres.
“Sîntem debusolați nu de ceea ce ni se întîmplă, ci de ceea ce credem noi despre ce ni se întîmplă”, spune autoarea metodei. “O dată ce începi să-ți chestionezi gîndurile, acestea își pierd influența asupra ta.”
Experimentul, văzut ca pe o promisiune către o abordare integrativă a medicinei, a fost un succes pentru participante care, după o inițială atitudine oarecum circumspectă, au suferit o adevărată transformare prin acceptarea ideii că “suferința este opțională”.
Revenind la miorița noastră: e adevărat că Românica nu are un frate mai mare care să-i susțină cu bani toate fanteziile (nu că asta ar fi una), însă nu pot să-mi opresc un gînd apropo de contrastul dintre ceea ce se mai petrece prin lume și circul cu medicamentele citostatice de pe la noi. Ca să nu mai vorbesc de susținerea psihologică a pacienților cu cancer, concept pentru care nu s-a găsit încă o traducere acceptabilă și în limba română.
Altfel, noi să fim sănătoși!
(știre cît se poate de normală citită pe Haaretz online)
pentru mai multe informații despre Byron Katie și metoda ei The Work clic aici
Pingback: consiliere gratuită pentru bolnavii de cancer | tot ce (nu) ai vrut să știi …