ruleta rusească …


Tsutomu Yamaguchi (www.wikipedia.org)

… jucată de un japonez.

Dar nu cu un revolver, ci cu bomba atomică. Două, mai precis. Americane, desigur.

Hibakusha este un cuvînt japonez care îi desemnează pe cei care au supraviețuit bombei atomice. Termenul înseamnă “oamenii afectați de explozie”. Memorialele de la Hiroshima şi Nagasaki conțin liste cu numele acelor hibakusha care sînt cunoscuți că au murit de la cele două bombardamente atomice pînă în prezent. Actualizate anual cu ocazia comemorării acestor evenimente, în luna august 2010 listele au ajuns să conțină peste 420.000 de nume, din care 269.446 în Hiroshima şi 152.276 în Nagasaki.

Tsutomu Yamaguchi a fost unul dintre aceşti hibakusha. Doar că unul mai special. Rezident al oraşului Nagasaki, Yamaguchi se afla într-o călătorie de afaceri în Hiroshima în dimineața zilei de 6 august 2010, cînd oraşul a fost bombardat. În ziua următoare acesta s-a întors în Nagasaki şi, în ciuda rănilor suferite, a revenit la muncă pe 9 august. Ziua cînd a fost lansată cea de a doua bombă atomică. A scăpat şi de această dată, devenit un dublu supraviețuitor. Adică un un niju hibakusha.

În martie 2010 mai erau în viață – recunoscuți oficial de guvernul japonez – 227.565 de hibakusha. La acea dată Tsutomu Yamaguchi nu se mai număra printre ei. După ce a supraviețuit la două bombardamente atomice, în ianuarie 2010 acesta a murit de un cancer de stomac. La mai puțin de un an după ce a fost recunoscut oficial drept niju hibakusha.

Primul şi singurul niju hibakusha.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “ruleta rusească …