eşti ceea ce mănînci


G. Arcimboldo-Vertumnus (www.wikipedia.org)

Întrebare: ce e albastru pe dinafară şi verde pe dinăuntru? Răspuns: Un milițian care a mîncat spanac.

O întrebare simplă şi un răspuns ce pare la mintea cocoşului. Şi totuşi, cîți dintre noi ne gîndim la ceea ce mîncăm? Cînd am reflectat ultima dată la efectele pe care le are fiecare dumicat de mîncare sau fiecare strop de băutură pe care le introducem în corpul nostru? Poate că ne uităm la etichetele produselor alimentare atunci cînd le cumpărăm, dar înțelegem oare cu adevărat ce ne transmit ele?

Un medicament – pastilă sau fiolă – are de regulă mai puțin de un gram de substanță activă. Însă pînă să ajungă pe rafturile farmaciei trece printr-un proces extrem de complex de dezvoltare şi verificare. Mii de ore de cercetare, nenumărate studii clinice şi rapoarte de evaluare, toate acestea realizate de o întreagă armată de oameni cu cele mai diverse pregătiri şi profesii. Dar chiar şi aşa, tot avem nevoie de o rețetă sau măcar de sfatul medicului înainte de a folosi acest medicament.

Prin contrast, consumăm zilnic alimente – mîncare şi băutură – care însumate înseamnă de cîteva sute de ori cantitatea de substanță cuprinsă într-o doză de medicament. Fără să ne punem nici o problemă pentru că, nu-i aşa, e normal să ne hrănim. În plus, cu ce am putea greşi, că doar facem asta de cînd existăm ca specie, iar tot de atunci mîncăm cam aceleaşi lucruri. Oare?

Ndamukong Suh – Pepperoni, brînză şi măsline (www.jimvictor.com)

Adevărul trist e că, deşi pe dinafară arată (aproape) la fel, alimentele pe care le consumăm noi azi nu mai sînt nici pe departe cele pe care le mîncau bunicii noştri. Iar asta se întîmplă de cînd am renunțat la produsele proaspete de la țăranii din piață în favoarea celor super-procesate/-conservate/-ambalate din mini-/super-/hiper-marketuri. Şi de cînd am dat mîncarea sănătoasă preparată în casă pe plasticul de la fast-food-ul din oraş.

Să ne mai mirăm atunci că ne-au năpădit toate bolile? Diabet, obezitate, ateroscleroză, cancer – ne vin şi ele la pachet, frumos ambalate pe rafturile marilor magazine.

Doar că ele nu sînt trecute pe etichete.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “eşti ceea ce mănînci