o supă de milioane 3


Andy Warhol - Cutie mică de supă Campbell deteriorată (www.wikipedia.org)

Poate ați crezut că exagerez cînd am numit artă o serie de tablouri înfățişînd cutii de supă. Poate că dacă da sau poate că nu. Dar haideți să vedem cîteva fapte.

Primo: Seria de 32 de lucrări dedicată supei Campbell a fost expusă în premieră în anul 1962, la o galerie de artă din Los Angeles. Actorul Dennis Hopper (care, ca fapt divers, avea să moară în mai 2010 de cancer de prostată) a cumpărat cîteva dintre pînze pentru 100 de dolari bucata. Sesizînd potențialul, proprietarul galeriei de artă le-a răscumpărat de la acesta şi i-a propus apoi autorului – Andy Warhol – un tîrg pentru întreaga lucrare. Care lucrare este în prezent găzduită de Muzeul de Artă Modernă din New York.

Secundo: O lucrare similară (foto) a fost vîndută în mai 2006 pentru suma de 11,8 (unsprezece virgulă opt) milioane de dolari. E adevărat că era înainte de criză, însă chiar şi aşa, trebuie să recunoaştem că e o adevărată performanță.

Însă ce are arta de-a face cu cancerul? De regulă nu prea are, e adevărat. Însă în acest caz, pentru că trece prin stomac, cam are.

Destul de mult chiar, putem zice.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “o supă de milioane