buburuze, gîndăcei şi licurici 7


Răsfoiam cu mouse-ul paginile unor jurnale electronice cînd ochii mi-au căzut pe o ştire cum nu citeşti în fiecare zi. O ştire despre cel mai tînăr supraviețuitor de cancer din Canada.

De fapt supraviețuitoare, pentru că e vorba despre o fetiță care, la doar 4 ani, a trecut deja prin experiența unui cancer. Carcinom mamar juvenil, o formă foarte rară de cancer.

Cancer de sîn. Un diagnostic care deja nu mai surprinde la o femeie sub 40 de ani, care mai e raportat cînd şi cînd la adolescente, dar care apare extrem de rar la un copil atît de mic. Un copil care abia învață să vorbească, care abia începe să înțeleagă lumea din jurul lui. Un copil care e nevoit, pentru a supraviețui, să treacă printr-o operație chirurgicală mutilantă, respectiv dublă mastectomie radicală.

Maria Sentes (foto: www.mariasentes.wordpress.com)

Mi-am amintit că în urmă cu cîteva luni am preluat un apel pentru ajutor al unei fetițe pe nume Maria care, la mai puțin de un an de viață, fusese deasemenea diagnosticată cu o formă de cancer. După veştile nu prea bune din luna octombrie, blogul Mariei se termină brusc în luna noiembrie 2010, luna în care ea ar fi trebuit să împlinească 1 an.

Poate că e însă doar din cauză că acesta şi-a atins scopul, că banii necesari pentru tratamentul Mariei au fost strînşi, iar ea se va alătura fetiței din Canada pe lista nescrisă de copii care au supraviețuit cancerului la o vîrstă la care nici nu înțelegeau ce înseamnă asta.

Poate că …


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “buburuze, gîndăcei şi licurici