cancerul nu trebuie învins … 12


… cancerul trebuie înțeles …

Eram în seara asta într-o librărie şi răsfoiam pe repede înainte, într-o carte care explica de ce boala este bună pentru om, capitolul dedicat cancerului.

Am înregistrat automat cuvintele de mai sus. Apucasem deja să trec mai departe cînd am înțeles semnificația lor. Am revenit la pagina cu pricina şi am mai citit o dată. Apoi încă o dată.

Am căutat imediat să văd cine scrisese cartea respectivă – două persoane cît se poate respectabile, un medic şi un psihoterapeut, ambii cu cariere solide, atît profesionale, cît şi academice.

Ceva nu se lega. Dacă nu trebuie să-l înving, de ce trebuie să-l mai înțeleg?

Iar dacă tot – să presupunem – l-am înțeles, de ce să nu-l şi înving? În fond, dacă tot m-am străduit să-l înțeleg, poate vreau să folosesc asta ca să rămîn în viață.

David Servan-Schreiber (foto: www.wikipedia.org)

De fapt, mesajul era foarte simplu: ca să învingi cancerul, trebuie  mai întîi să-l înțelegi; altfel, intri într-o luptă inegală, cu puține şanse de cîştig.

Am înțeles asta pentru că, doar un raft mai sus, am găsit o altă carte, scrisă de David Servan-Schreiber (tot medic, psihiatru de specialitate), care a învins cancerul nu doar o dată, ci de două ori.

Pentru că l-a înțeles!