întrebări şi răspunsuri


Am început acest blog în primul rînd pentru a-i ajuta cu sfaturi practice pe cei în nevoie – cei cu cancer sau apropiații lor.

Pentru a nu mă îndepărta de acest obiectiv, voi răspunde astăzi la cîteva întrebări rezultate din căutările pe internet ale celor care au accesat blogul nostru.

Una din întrebări era dacă un chirurg poate pune un diagnostic de cancer. Se întîmplă că am răspuns deja la această întrebare într-un post anterior. În care spuneam că un chirurg cu experiență poate recunoaşte un cancer, însă nu poate pune niciodată un diagnostic de cancer.

Stella Grove – Buchet (sursa: www.oncolink.org)

Pentru că un diagnostic de certitudine în cancer se pune doar de către un medic anatomopatolog. Cum şi unde găsim un bun anatomopatolog? Acum cîteva zile am răspuns şi la această întrebare. Făceam acolo şi recomandarea de a se obține mai multe opinii pentru o biopsie, pentru a se mări şansele unui diagnostic corect (subiectul unei alte întrebări).

În sfîrşit, alte căutări vizau găsirea unui medic oncolog bun, o dată la Iaşi, altă dată la Bucureşti.

Pentru Iaşi pot recomanda un medic oncolog deosebit, atît ca profesionist cît şi ca om, anume Conf. Dr. Lucian Miron, de la Spitalul Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” Iaşi. Autor a numerose articole şi cărți de specialitate, dr. Miron este o autoritate în oncologia românească.

În Bucureşti situația este un pic mai nuanțată, aşa încît voi reveni.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *