noduri şi semne 1


Andy Goldsworthy - Artă în piatră (www.goldsworthy.cc.gla.ac.uk)

În 1982, cu doar un an înainte de a pleca, Nichita Stănescu publica “Noduri şi semne”. În care ne descifra încă o dată lumea creată de el în cuvînt.

Ne inhibă ceea ce nu cunoaştem, ba uneori chiar ne sperie. Mai ales dacă e ceva legat de viața şi de sănătatea noastră. Şi cu atît mai mult dacă e vorba despre cancer.

Ştim deja că un diagnostic de cancer sigur şi corect (diagnostic de certitudine) se poate pune doar pe o probă de biopsie şi doar de către un medic anatomopatolog, care face apoi, într-un buletin de analiză, o descriere a ceea ce a văzut la microscop.

Pe baza acestei descrieri precum şi a datelor obținute din alte investigații clinice se poate acum elabora un diagnostic complet de cancer. Diagnostic care conține, pe lîngă a serie de termeni medicali mai mult sau mai puțin familiari, şi o serie de simboluri (litere şi cifre) care aparent nu spun mare lucru. Aceste simboluri formează sistemul TNM de stadializare a cancerului, un fel de “noduri şi semne” al lumii medicale oncologice.

Printr-o fericită asemănare cu termenii din limba engleză, putem foarte uşor să descifrăm acest sistem. Astfel,  T vine de la “tumoră”, N de la “nodul limfatic”, iar M de la “metastază”. Mai poate apărea un G de la “grading”, respectiv gradul de diferențiere a celulelor maligne, un parametru care ne arată cît de agresivă este forma de cancer în cauză. Cifrele de lîngă aceste litere ne spun cît de mare e tumora (T), cît de mult s-a extins la nodulii limfatici (N) sau la alte organe (M) şi cît este aceasta de agresivă (G). Cu cît cifra este mai mare cu atît boala e mai gravă.

De ce este important sistemul TNM şi de ce este esențial să avem o stadializare cît mai bună a unui cancer? Pentru că în funcție de asta un chirurg oncolog va şti cît de mult să taie, un oncolog medical ce medicamente şi în ce doze să recomande, iar un radioterapeut ce tip de radiație şi în ce doze să aplice. Iar apoi vor putea fiecare să evalueze atît eficiența tratamentului, cît şi prognosticul pacientului respectiv.

Iar pentru noi, un sfat de la Nichita:

“Grabnic ţi-aduc la cunoştinţă toate acestea!

Vezi ce faci!” (Nod 19)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “noduri şi semne