carte de departe 7


Casă de plastic! (foto: www.dailymail.co.uk)

Pentru că e duminică şi pentru că noaptea s-a lungit brusc (că doar ce trecurăm la ora de iarnă), alterînd considerabil curgerea armonioasă a fluidelor neuro-transmițătoare prin sinapsele prinse – iarăşi – pe picior greşit …

Dar şi pentru că amicul Daniel m-a cadorisit transcontinental cu un comentariu care vine ca o mănuşă absurdă peste secrețiile mele neuronale recente, însă mai ales pentru mesajul lui întărit cu semnul exclamării pentru părinții ai căror copii sînt din ce în ce mai asaltați de toate cele …

Pentru fiecare dintre motivele de mai sus, dar şi pentru toate luate împreună, am să-mi las muza personală să-şi mai tragă un pic sufletul şi îi voi ceda azi pana de gîscă lui Daniel, corespondentul nostru la fața locului:

“Un salut tovărăşesc din Hong Kong, unde sunt peste 200 de McDonalds-uri, calci pe ele ca pe dude, toate pline ochi zi şi noapte. Localnicii ADORĂ (şi sunt 7 milioane) !

Ba chiar se împământeneşte conceptul de McWedding !! Adicătelea, hai cu alaiul, naşu mare şi cuscrii la fast-foodu’ din coltz, la nişte McNuggetzi festivi, alintați cu o coca ghiurghiulie. Iar pe copilul lor chinez unic o să-l cheme probabil Ronald.

Shocking Asia, carevasăzică.

Nu că aş fi fan de nunți de-alea de ale noastre, cu dar, cu manele, cu bătaie la sfârşit de la bani.
Dar ăştia de la McDo, Coca-Cola, Nestle, Danone etc şi complicii lor de la supermarketuri ne-au declarat (discret, dar fără milă) război. Iar numărul victimelor, ca şi al aliaților lor dezinteresați şi inconştienți (idioți utili, vorba tătucului Stalin) creşte exponențial. Chiar dacă numărul celor care se “deşteaptă” creşte, procentajul lor e în cădere liberă.

Mirele poate săruta mireasa ... sau nu! (foto: www.shine.yahoo.com)

Apărați-vă copiii, oameni buni !

Altfel, All Blacks a pierdut în ultima secundă împotriva Wallabies. Jale mare … aşa că ne-am înecat amarul cu nişte vin neozeelandez, într-un restaurant bio din HK – din fericire, şi numărul astora creşte, chiar dacă mai slowly decât panaramele celelalte.

Multă sănătate şi vigilență, stimabililor.”

După cum se vede, locuitorii portului parfumat (Hong Kong în limba engleză vine din chinezescul Xiang Gang, care înseamnă exact ce vă spusei) nu au aflat încă de pățania şobolanului moscovit şi nici de buclucaşa şedință foto new-yorkeză, care are toate şansele să se prelungească precum Coloana fără sfîrşit. Sau poate că au aflat dar nu le pasă.

Sau poate că, pur şi simplu, urarea “Casă de plastic!” sună mai bine în chineză decît demodata “Casă de piatră!”.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “carte de departe

  • arcadia

    Cu criza asta nu stiu daca o sa am bani sa-mi serbez nunta de argint la Mc Donald’s, dar am la colt de strada un Fornetti, as putea face rezervari de pe acum 😀

    • doctorul

      @arcadia: mă tem că în curînd vom fi nevoiți, chiar şi pentru o nuntă la McDonalds, să începem să strîngem bani din timp; cît despre Fornetti, nu trebuie deocamdată să-ți faci griji, asta dacă invitații tăi nu se tem de o petrecere pe stil “la varice”; mie mi-e să nu ajungem la semințe (sau bomboane agricole, mă rog) în ritmul ăsta; facem şi noi haz de necaz, pînă una-alta; cele bune.

    • doctorul

      @Teodora: destul de, ca să zic aşa; constat însă cu o oarecare satisfacție că, după o intrare fulminantă, la noi în țară nu prea se mai dezvoltă, în sensul că nu mai apar “restaurante” noi; iar în afară de tinerii de pînă în 25 nu cred că au prea mulți muşterii printre poporenii noştri; nu putem decît să sperăm la mai bine; cele bune.