şoricioaică fast-food 11


Şi a fost ziua a zecea (foto: www.kp.ru)

Ciudate animale mai sîntem şi noi, oamenii. Cum ştim noi să ne facem rău singuri, ba chiar cu bună ştiință (vezi alcoolul, tutunul, drogurile, dar şi băuturile răcoritoare sau omniprezentul fast-food). În plus, ne pricepem de minune să justificăm toate aceste “scăpări” cu frumoase şi bine alese cuvinte.

În schimb celelalte animale, pe care cu nedisimulată superioritate le numim “necuvîntătoare”, par să se descurce mult mai bine decît noi atunci cînd vine vorba despre alegerea unei alimentații sănătoase.

Iar ultima dovadă în această direcție ne vine zilele astea tocmai din Moscova. Unde cîțiva ziarişti şugubeți de la Komsomolskaya Pravda au decis să reia experimentul lui Sally Davies, după un scenariu cu aromă locală la care au adăugat şi un minitest cu final neaşteptat. Astfel, au luat patru meniuri standard de la tot atîtea lanțuri de fast-food pe care le-au lăsat – alături de un hamburger natural făcut în casă – la fezandat timp de zece zile.

După trecerea timpului stabilit cele patru produse “alimentare” erau (sau cel puțin arătau) neschimbate, în timp ce improvizația casnică cu rol de martor era realmente năpădită de tot felul de micro-lighioane. Pînă aici nimic spectaculos sau nemaiauzit, veți spune. Aşa e, însă surpriza – căci avem şi aşa ceva – vine abia acum: la sfîrşitul testului, regizorii mini-scenetei cu parfum de reality-show au invitat un şobolan să guste din ceea ce părea un adevărat festin. Iar şobolanul, după ce a dat să ia o gură, s-a răzgîndit şi nu s-a mai atins de nici o “bunătate” din fața lui, supunîndu-se voluntar unui remarcabil test de abstinență.

Nici mort nu las brînza! (sursa: www.wikipedia.org)

Ce-i bun e bun (sursa: www.wikipedia.org)

Experții nutriționişti nu au vreo explicație rațională pentru gestul (aparent) irațional al şobolanului nostru. Potrivit acestora, deşi mîncarea de tip fast-food îşi păstrează aparența, ea suferă totuşi modificări interne inexplicabile. În opinia unui biolog, ceea ce luăm cu toții drept hrană este de fapt îmbibată cu antibiotice, hormoni şi conservanți, astfel încît nici măcar mucegaiul şi bacteriile nu o pot descompune.

Un lucru pe care şobolanul nu are cum să îl ştie, dar de care ține totuşi cont.

În timp ce noi oamenii, deşi conştienți de acest adevăr, preferăm să îl ignorăm.

ştire preluată de pe ediția online a ziarului Pravda (în limba engleză), care la rîndul lui a preluat-o de pe Komsomolskaya Pravda (pentru iubitorii de limbă rusă)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 thoughts on “şoricioaică fast-food