graşi dar economicoşi 18


Celebrii cercetători englezi ne mai aruncă zilele astea, de dincolo de Canalul Mînecii, o dilemă. De data asta însă una de grup. Sau, şi mai exact (şi, implicit, mai dramatic), de specie.

Noroc lui Homo Sapiens că, bine ancorat deja în poziția bipedă care l-a consacrat, poate cel puțin să se scarpine fără probleme după ceafă pînă se dumireşte încotro s-o apuce.

Ce-au mai inventat de data asta şugubeții? Păi, intrigați probabil de înclinarea tot mai vertiginoasă a omului înțelept înspre o alimentație sănătoasă (ştiți voi, mai multe legume şi fructe şi mai puțină carne şi produse lactate), au făcut cîteva calcule. În urma cărora s-au ales cu o eroare de mai să nu le încapă pe ecranul calculatoarelor.

Pasămite, dacă toți oamenii de pe Planeta Albastră ar începe dintr-o dată să respecte cu strictețe recomandările unei vieți ca după cartea naturii, eficientul motor al economiei mondiale ar începe imediat să tuşească şi să icnească, cuprins de gripă. Pentru că acesta – motorul adică – a fost pur şi simplu construit anapoda, fiind proiectat să funcționeze mai ales cu carne şi cu lapte (dar şi cu cola, alcool, tutun şi încă alți combustibili, la fel de excentrici).

Superdilemă (foto: www.lancet.com)

Ca să ne facem o idee cam pe unde sîntem, studioşii respectivi ne aruncă în acelaşi pachet şi o cifră: 70,000 este numărul de oameni ale căror decese (prin boli cardio-vasculare sau cancer) ar putea fi prevenite, şi asta doar în Marea Britanie. Iar dacă ne gîndim şi la banii economisiți cu îngrijirea medicală (20 de miliarde de lire sterline sau 41,5 de miliarde de dolari), parcă-parcă.

Prevenitori şi precauți, cercetătorii respectivi au ataşat la colet şi un mesaj cum că ei nu sugerează nimănui să renunțe la o dietă corectă, atîta doar că vor să-i avertizeze pe oameni asupra consecințelor nedorite la care se expun (că deh, multinaționalele veghează şi ele).

Acum, că ei s-au spălat frumuşel pe mîini ca să nu supere nici varza, dar nici capra, ne lasă tot pe noi cu dilema:

Mîncăm ca să trăim sau trăim ca să mîncăm?

(coletul, expediat de către publicația The Lancet, a fost deschis în paginile publicației singaporene Straits Times, fiindu-ne trimis apoi ramburs de omniprezentul Daniel).


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 thoughts on “graşi dar economicoşi