farmecul discret al paleoliticului 3


Homo carnivorus (foto: www.art-n-pics.blogspot.com)

Consumul de carne dăunează grav sănătății.

Ei bine, poate că va mai trece ceva timp pînă cînd avertismente de acest fel vor apărea pe pachetele de carne cumpărate de la alimentara. Sau prin pauzele publicitare de la televizor. Dar cam tot așa – la început mai timid, apoi din ce în ce mai ferm – s-au petrecut lucrurile și cu fumatul.

Se știe de mai multă vreme faptul că o dietă bogată în carne (în special roșie) poate contribui la reducerea speranței de viață printr-o varietate de boli (obezitate, boli cardio-vasculare sau chiar cancer). De vină ar fi mai mulți factori: grăsimile nesaturate prezente în carne, hormonii și antibioticele folosite la creșterea animalelor, dar și feluritele “ingrediente” (faimoasele E-uri) folosite la procesarea cărnii din tot felul de “delicatese” semi-preparate. Ca să nu mai vorbim de prelucrarea termică de tip “grătar la iarbă verde”, care produce prin ardere alte substanțe cu potențial cancerigen.

Ce aduce nou acest studiu – care a inclus peste 121.000 de participanți și a presupus o perioadă de urmărire de pînă la 28 de ani – al cercetătorilor de la Harvard este legătura dintre cantitatea de carne consumată și riscul de deces. Care risc a fost estimat, în medie, la o creștere de 13% pentru fiecare porție de carne roșie consumată zilnic. Dar care a crescut la 20% dacă vorbim despre cărniță procesată de tip hot dog, bacon sau salam.

“Nu ne dorim ca toți să devină vegetarieni” spune conducătorul studiului, care adaugă totuși că eliminarea cărnii roșii procesate ar putea fi o idee bună. “Este mai bine să alegem produse neprocesate și mîncăruri pe bază de plante“, concluzionează el.

Un alt expert în diabet și boli cardio-vasculare crede însă că nu doar carnea roșie trebuie avută în vedere, cîtă vreme zahărul – și în general dieta bogată în amidon de tip vestic – reprezintă o amenințare și mai mare pentru sănătate. Acesta recomandă prin urmare o versiune a așa-numitei “diete paleolitice”, care se bazează pe cărnuri ușoare, fructe și legume. “Trebuie să ne concentrăm mai mult (pentru reducere, nota mea) pe alimentele uzuale precum grîul, produsele lactate, grăsimile rafinate și zahărul rafinat”, conchide acesta.

“Vrem să ne întoarcem în paleolitic, să redevenim neandertalieni? Asta ne dorim?”, s-ar putea întreba cineva pe bună dreptate. Nu cred că e nevoie, zic eu, și nu cred că ăsta e sensul. Însă poate că nu ne-ar strica (dacă tot îi studiem atîta) să mai învățăm cîte ceva de la buneii noștri. Că poate mai știau și ei cîte ceva și nu tot ce făceau era chiar atît de rău.

Așadar, să reluăm: “Consumul exagerat de carne, lapte, grăsimi și zahăr dăunează grav sănătății”.

Pare puțin probabil? Două dintre cele vizate și-au făcut deja loc în spoturile tv.

Pe cînd și celelalte?

(avertisment preluat de pe CNN online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “farmecul discret al paleoliticului