doctore, mi-ai salvat viața


Cuvinte fireşti adresate de către orice pacient de pe lumea asta medicului care l-a făcut bine. Cuvinte care apar însă într-o cu totul altă lumină atunci cînd sînt rostite de un pacient aflat pe patul de moarte.

Joe era un tînăr ca oricare altul. De fapt nu chiar, avînd în vedere trecutul lui marcat de alcoolism, droguri şi violență. David l-a cunoscut ca pacient al spitalului în care lucra, în plin acces de furie provocată de primirea diagnosticului de tumoră cerebrală (coincidență notabilă, aceeaşi boală de care avea să sufere la un moment dat şi David).

După ce inițial l-a privit cu suspiciune pe medicul psihiatru (David) venit să-l trateze (ce mai e de tratat la un cancer aflat în ultimul stadiu?), Joe a început să se destăinuie. Nu prea avea cu ce să se laude, e adevărat. Un tată alcoolic şi o mamă absentă emoțional. Lipsit de prieteni, chiar şi tovarăşii de chefuri îi întorseseră în cele din urmă spatele. Era teribil de singur, după cum ne spune chiar David.

Ani de zile nu fusese în stare să aibă o slujbă stabilă. Nu vorbea deloc cu părinții şi îşi petrecea zilele uitîndu-se la televizor. Nimeni nu părea să-i simtă lipsa, iar moartea iminentă îl punea în situația – intolerabilă pentru el – de a părăsi această lume fără să fi făcut nimic util în viață.

David l-a întrebat dacă ar putea face ceva folositor pentru cineva, în scurtul timp care îi mai rămînea la dispoziție.

“E o biserică pe lângă casa unde locuiesc. Cred că aş putea face ceva pentru ei. Au nevoie de o instalație de aer condiționat. Ştiu cum să fac asta.”, a fost răspunsul lui Joe.

Dincolo de nori (foto: www.obviousmag.org)

Preotul a fost încîntat de ofertă. Enoriaşii i-au răsplătit eforturile cu cîte o cafea, cu cîte o gustare şi – poate cele mai important – cu cîte o vorbă bună. Pentru prima dată în viața lui Joe se simțea o persoană importantă, iar cînd vorbea despre asta avea ochii în lacrimi.

Într-o zi Joe nu s-a mai putut duce la lucru. Chemat de oncologul care îl trata, David a găsit în rezerva de spital un om senin şi împăcat cu sine.

Un om ale cărui ultime cuvinte, murmurate cu greu la urechea lui David, au fost:

“Dumnezeu să te binecuvânteze, căci mi-ai salvat viața.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *