cafea, tutun şi … voie bună 7


Din Cuba, cu dragoste (foto: www.redbubble.net)

Asta ar fi rețeta cubaneză de viață lungă, după chiar spusele cubanezilor. De fapt în loc de voie bună ei – sau ele, mai exact, că e vorba mai ales despre doamne – menționează sexul, dar nu am mai pus asta în titlu pentru că deja am probleme cu cenzura.

Cu o speranță de viață la naştere care îi face să crape de invidie pe supuşii unchiului Sam, cubanezii îşi văd nestingheriți de revoluție pe mica lor insulă aflată la doar o zvîrlitură de băț de “visul american”.

Iar între timp se bucură cum pot şi ei de viață: mîncare variată (puțină cărniță roşie, un pic de peşte, ouă, lapte şi vegetale cît cuprinde), ceva băuturică, dar şi o cafeluță şi un tabac. Combinație pentru care se pare că – spre deosebire de vecinii lor de la nord – au reuşit să găsească “dreapta măsură”.

Dar cubanezii mai au un secret, la care americanii nu pot nici măcar să mai viseze: toate cele de mai sus sînt puternic asezonate cu o relaxare imperială, într-un stil de viață din care cuvîntul “stres” a fost demult eliminat. Iar ingredientul care apare pînă şi în meniul centenarilor este – surprize-surprize, cum ar zice duduia Andreea, ha-ha, pardon – sexul.

După cum bine ştim, nu toate dintre cele amintite mai sus – cu deosebire alcoolul şi tutunul – sînt neapărat benefice pentru sănătatea lui Homo Sapiens. Ceea ce face şi mai remarcabilă performanță cubană. Reuşită – precum celebrul de acum exemplu al chinezoaicei care a scăpat de cancer cu bere şi tutun – nu datorită, ci în ciuda tuturor acestor factori.

Iar în acest moment atingem climaxul acestui excurs cu deosebire epicurian şi plezirist, anume acela că psihicul este cel mai important factor pentru sănătatea noastră.

Chiar dacă nu el apare la radiografie, ecografie, angiografie, tomografie …

(poveste preluată de la co-revoluționarii regrupați sub stindardul Pravdei, acum şi în varianta electronică)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “cafea, tutun şi … voie bună

 • Daria B.

  Jos cenzura! păi ce faci? dai cu piciorul la accesări şi trafic pe blog din cauza comentariului meu nevinovat? 🙂 sper că nu. poţi schimba chiar acum “voie bună” cu “sex”, ba chiar “SEX”, mai ales dacă aşa şi era mesajul iniţial.

  oricum, m-am uitat puţin şi pe CNN Health, pe blogul care te-a inspirat cu două articole în urmă, se pare că şi americanii gândesc ca şi cubanezii, nu i-a alarmat câtuşi de puţin vestea, sub pretextul că o viaţă au şi de aia trebuie să se bucure…

  • doctorul

   @Daria B.: nu e chiar gîndul meu să ies la căutări după cuvîntul “sex”, astfel încît m-am “potolit” singur; altfel, mai avem de mîncat multă mămăligă pînă să începem să privim sexul ca pe ceva normal; cele bune.

 • alm

  frumoasa abordare a problemei, insa mie nu mi-ar place sa arat ca tanti din poza . :))

  eu am probat un lucru pe mine insami. Cata vreme am avut o grija exagerata cu alimentatia, si in general cu viata , la fiecare durere pe undeva prin corp, primul gand era ;nu cumva e o metastaza? macar ca stiam ca in primele faze cancerul nu doare. Cand m-am relaxat si am avut curajul sa fac un copil si apoi inca unul , sa mananc normal dar sanatos si sa ma bucur de viata , am inceput sa uit ca citisem intr-o zi langa numele meu , rezultatul -carcinom -…….

  • doctorul

   @alm: tanti e o adevărată, jos pălăria! cît despre ce-mi spui tu, nimic mai adevărat, mai am vreo două povestiri despre oameni care s-au vindecat doar din dragoste de viață (una de la arcadia, cealaltă de la Daniel).