să vorbim despre sex 6


La scenă deschisă (foto: google images)

Sexul vinde, după cum am observat din nou atît din volumul de accesări, cît şi din numărul şi din calitatea comentariilor primite – de remarcat, în special de la doamne – la articolul anterior.

Să revenim aşadar asupra subiectului. De astă dată însă pentru a vedea şi jumătatea plină a paharului, pe care eventual să o şi savurăm.

În acelaşi comunicat prin care era anunțată creşterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer oro-faringian ca urmare a infecției cu papilomavirusul uman (cum de unde? ca urmare a sexului oral, fireşte), autorii ne dădeau şi o foarte importantă informație pozitivă.

Anume aceea că papilomavirusul uman (HPV – Human Papilloma Virus, în engleză) nu determină cancer (de col) la toate persoanele infectate. Studiile au arătat că cele mai multe dintre infecții se rezolvă de la sine – 70% în primul an şi 90% în cel de-al doilea. Cu alte cuvinte, doar 10% dintre infecțiile respective devin cronice, iar dintre acestea numai jumătate (adică 5% din total) conduc eventual la apariția de leziuni precanceroase. Mare parte dintre care sînt la rîndul lor perfect tratabile, cu singura condiție de a fi descoperite la timp.

Dar de aici încolo vorbim despre o atitudine proactivă, despre prevenție şi despre detecție timpurie.

Lucruri simple, care sînt pe deplin în puterea noastră.

(iar sursa istoriei de mai sus rămîne, precum am spus şi în articol, CNN Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “să vorbim despre sex