fumul gros face tenul frumos 8


Azi e rîndul lor, al doamnelor care va să zică. Jumătățile noastre care, nefiind niciodată absolut sigure de acest lucru, au căutat dintodeauna orice prilej să ne demonstreze că ne sînt egale.

Companiile de țigări au înțeles rapid acest lucru şi le-au dat o mînă absolut dezinteresată de ajutor. Au creat special pentru ele țigara ca simbol al feminității, armă cu care femeile au şi atacat teritoriul pînă atunci atît de masculin al tutunului.

Şi au pornit la luptă cu atîta entuziasm încît în scurt timp au şi obținut un succes zdrobitor: numărul de decese prin cancer de plămîni a ajuns pe primul loc şi la femei. Iar acestea au răsuflat probabil uşurate, după încă o redută cucerită. Ne erau în sfîrşit din nou egale, cu dovezi dincolo de orice dubiu.

Îmi vine în minte o scenă dintr-un film despre viața lui Onassis. Care, tînăr şi sărac într-o Argentină superb de nepăsătoare, a făcut pariul vieții lui. A creat o țigară subțire şi roz pe care urmau să o fumeze doar doamnele, iar asta într-o societate de un conservatorism aproape academic. Şi în toiul unei petreceri mondene a îndemnat-o pe prietena lui din acea vreme, o actriță celebră în Buenos Aires, să aprindă una. Iar femeia l-a ascultat, riscîndu-şi cu acest gest simplu numele şi cariera. Dar salvîndu-l în acelaşi timp din mîinile cămătarilor pe dragul ei Aristoteles, care avea deja pregătit în port un vapor plin de țigări, dar care nu erau bineînțeles plătite din banii lui.

Buză fumegîndă (www.wikipedia.org)

Restul e istorie. Femeile prezente la petrecere au privit un moment cu coada ochilor către soții lor, au cîntărit rapid frustrările unei vieți anoste şi au decis pe loc: țigara a devenit instantaneu noua modă, simbolul eliberării lor. Iar Onassis a urcat prima treaptă pe scara faimei şi a bogăției.

Astăzi o femeie care aprinde o țigară e un fapt banal. Ba chiar gestul a devenit sinonim cu emanciparea. O vreme le-am şi admirat în tăcere pe cele care aveau curajul să fumeze pe stradă.

Am încetat de mult să o mai fac. Pentru că nu mai reuşesc să găsesc motive.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 thoughts on “fumul gros face tenul frumos