cancerul de sîn și dieta 3


Paul Gaugain - Tahitiană cu mango

Există vreo legătură?

Întrebarea poate părea superfluă după cinci zile de seminar în care toți invitații – doctori, nutriționiști, suporteri sau pacienți – au vorbit, fără excepție, despre rolul esențial pe care îl are alimentația pentru sănătate. Și cu deosebire pentru prevenirea sau vindecarea cancerului.

Am găsit însă astăzi această întrebare sub forma unui titlu de articol pe CNN (versiunea online). Iar pentru că, întîmplător, sîntem în ultima zi a lunii dedicate cancerului de sîn, mi-am zis că nu strică – în fond, repetiția este mama învățăturii – să ne oprim puțin asupra subiectului.

Și să spunem, alături de autoarea articolului, un da hotărît. Da, nu numai că legătura există, dar este chiar una foarte puternică. Așa cum am mai scris și pe acest blog, sînt alimente din care nu putem mînca îndeajuns, după cum sînt altele pe care e mai bine să le evităm.

Iar dieta are o influență și mai accentuată atunci cînd e asociată unor (alte) acțiuni simple și absolut necostisitoare – precum menținerea unei greutăți optime, practicarea exercițiului fizic, evitarea alcoolului – care toate se constituie în ceea ce numim stil de viață. Stil de viață ce poate influența – în bine – cu pînă la 38% (spune autoarea articolului, deși am întîlnit și cifre mai mari) riscul apariției unui cancer de sîn.

O influență pe care ar fi bine să nu o ignorăm.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “cancerul de sîn și dieta