mitul McDonald’s sucombă în Bolivia 2


Ronald și Evo* (foto: www.hispanicallyspeakingnews.com)

Faptul că marketingul e considerat o știință nu îi împiedică deloc pe cei care îl slujesc ca, în căutarea succesului, să recurgă la practici care țin mai degrabă de religie.

Astfel, una dintre metodele folosite pentru construirea unui brand de succes – fie el un produs sau chiar o companie – este crearea în jurul acestuia a unui mit.

Vezi și cazul cu rețeta chipurile secretă a mai-mult-decît-indecent expusei băuturi răcoritoare Coca-Cola. Model care, chiar dacă tardiv copiat de colonelul Sanders (cu a lui rețetă secretă pentru orătăniile cosmopolit botezate KFC) a funcționat – din nou – de minune.

Iar în situația de față vezi (și) zvonul potrivit căruia nici un restaurant McDonald’s nu a dat, vreodată, faliment.

Ei bine, iată că a dat. Și nu numai unul, ci mai multe. De fapt întreaga rețea omonimă din Bolivia, care după mai mulți ani de bani aruncați pe fereastră sub formă de chiftele-n chiflă, a decis să se retragă complet din această țară.

Pasămite, în ciuda răbdării împinse dincolo de limită a Unchiului Sam, conceptul de fast-food nu s-a lipit deloc de tărtăcuța încuiaților de bolivieni. După cum nu s-a lipit nici celebrul dublu-arc galben de retina lor needucată și nici plasticul vîndut drept mîncare de stomacul lor de mîncători de mămăligă.

Bolivia devine astfel prima țară din America Latină care rămîne fără nici un restaurant McDonald’s, dar și prima din lume din care papa Mac e forțat să își ia – rușinos – tălpășița.

Umbra lui Mac. În Bolivia. (foto: www.travelpod.com)

Se pare că nu gustul chiftelei a fost în acest caz călcîiul lui Ahile, ci chiar conceptul de fast-food. Astfel, o dezbatere la nivel național care a antrenat bucătari, sociologi, nutriționiști, formatori de opinie și chiar istorici, a relevat faptul că bolivienii au o concepție diametral opusă în privința modului de preparare a mîncării. Pentru a fi bună o mîncare are nevoie în viziunea lor, pe lîngă un gust bun, de grijă, igienă și de un timp (ceva mai) lung alocat preparării.

Adică exact opusul “valorilor” McDonald’s.

*Evo Morales – președintele în funcție al Boliviei

(notă – retragerea McDonald’s din Bolivia a avut de fapt loc încă din anul 2002; se pare că iureșul mediatic actual a fost declanșat de un film documentar care explică fenomenul)

p.s. – pentru a descoperi legătura – ceva mai puțin aparentă în cazul de față – cu subiectul acestui blog este necesară o lectură a unor articole anterioare dedicate delicatului subiect al nutriției.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “mitul McDonald’s sucombă în Bolivia