colonel peste orătănii 14


După schnaps-ul de noapte-bună de ieri, e momentul pentru un mic dejun periculos de bun. Bun pentru papilele gustative, periculos pentru pancreas, inimă, ficat, colon, etc.

Ale noastre, toate, nu ale lor. Căci ei îşi încasează frumuşel profitul şi se “regalează” apoi, mai mult ca sigur, prin tot felul de restaurante chic, cu un meniu, fără îndoială, mult mai soft.

Dar să revenim la puii noştri. Şeful lor, colonelul Sanders, şi-a condus armata de zburătoare în campania globală de cuceriri gastronomice folosind, desigur, o rețetă secretă. Am mai auzit undeva asta, parcă. E de ajuns să proclami despre un “ceva” că e secret, misterios, abscons sau intangibil, că popoarele de pe lume te vor implora să le accepți drept umili clienți. După care, mărinimos, le poți împărtăşi “secretul” tău de doi bani, pe mulți bani, cui vrea şi cui nu vrea.

Colonelul în Japonia (www.wikipedia.org)

Aşa a procedat şi colonelul, preluînd modelul de succes de la apa dulce botezată Coca-cola. Iar după ce, împreună cu generalul peste chiftele McDonalds, au cocoşat America sub povara kilogramelor fast, şi-au rotit privirea în cele patru zări luînd în cătare mereu alte şi alte victime. Care sînt, iată, din belşug. Iar din belşug au început să apară şi problemele: obezitate, boli cardio-vasculare, cancer. Mai toate tipurile de cancer. Din care aş menționa doar cancerul de colon.

Dar ajunge pentru micul dejun.

p.s. – colonelul a murit la vîrsta de 90 de ani, răpus de o pneumonie apărută pe fondul unei leucemii; nu a fost afectat, se pare, de vreuna din bolile pe care “alimentația” promovată de el le provoacă; să mai fi avut colonelul vreo altă “rețetă” secretă, pe care de data asta a păstrat-o doar pentru el?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 thoughts on “colonel peste orătănii