în Fiji se îngr(o)așă gluma 1


Scriam în octombrie anul trecut despre Pinktober în Fiji (marcarea lunii pentru conștientizarea cancerului de sîn).

Mărturisesc privind în urmă că nu mi-a fost atunci prea clar de ce, dintre toate țările lumii, fusese aleasă de către agențiile de știri pentru marcarea momentului o minusculă insulă de la taman capătul Pămîntului.

Iată că zilele astea de pe întinderile Pacificului s-a mai ridicat un pic ceața, iar misterul începe să (ni) se reveleze în toată obezitatea lui. “Obezitate” am zis?

Fiji - la piață (foto: www.babasiga.blogspot.com)

Păi da, căci se pare că obezitatea este acum ultima modă printre băștinași, nu mai puțin de 60% dintre aceștia purtînd-o zilnic cu ei, atît acasă cît și la serviciu. Iar dacă ne amintim că obezitatea este unul dintre factorii majori de risc pentru tot felul de cancere, situația devine clară precum linia Ecuatorului sub lumina soarelui de amiază.

Cum de s-a ajuns aici? Păi destul de simplu (chiar dacă, cel puțin pentru mine, inexplicabil): 1) se pare că fijienilor nu le prea place mișcarea fizică (?) și 2) în ultima vreme aceeași au cam înlocuit mîncărurile tradiționale preparate în casă cu păpică din conserve cu etichete mincinoa…, pardon, lucioase.

Sună cunoscut, nu-i așa?

(știre vehiculată de “vecinii” chinezi de la Xinhua online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “în Fiji se îngr(o)așă gluma