o oază într-un deșert de kitsch 1


Revin la povestea asaltului McDonald’s asupra micii comunități din Loma Linda. Care comunitate, cu ideile ei fixe despre ce înseamnă o viață sănătoasă, nu vrea decît să fie lăsată în pace.

Pentru că, desuete sau nu, aceste concepții i-au adus micului oraș californian (circa 21.000 de suflete) un nesperat loc în clubul extrem de select al așa-numitelor “zone albastre”. Zone în care situația se prezintă mai degrabă în roz, cîtă vreme oamenii care le locuiesc ajung în mod frecvent să trăiască peste suta de ani.

Ei bine, aceste adevărate oaze de “tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte” sînt, pe toată fața Pămîntului, în număr de (doar) cinci: Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Nicoya (Costa Rica) și Icaria (Grecia) și, cu voia dumneavoastră ultima pe listă, Loma Linda (California).

Invazia hamburger-ilor (foto: www.fastfood.ocregister.com)

În Loma Linda – arată un studiu început în 1974 și care continuă și în prezent – bărbații trăiesc, comparativ cu ceilalți locuitori ai Californiei, în medie cu 7 ani mai mult, iar femeile cu 4. Alimentația sănătoasă (preponderant vegetariană) și exercițiul fizic sînt cele două mari “secrete”  din spatele acestor cifre. Care rezultă la rîndul lor din rate substanțial mai mici – față de media națională – de boli cardio-vasculare, diabet, accidente vasculare și, bineînțeles, de cancer.

În fața goliatului McDonald’s care, cu răsuflarea-i de plastic pustiește totul în cale, Loma Linda încearcă din răsputeri să rămînă ceea ce este.

Colina cea frumoasă, adică.

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “o oază într-un deșert de kitsch