independența se plătește 1


Ne-o confirmă – încă o dată – un studiu care a cercetat obiceiurile copiilor și adolescenților americani privind expunerea la soare.

“Țara arde și baba se piaptănă!” sau, mai în ton cu ce se întîmplă zilele astea, “Țara e sloi iar doctorul prinde fluturi!” ar putea, pe bună dreptate, susține unii cititori ceva mai cîrcotași.

A vorbi despre costume de baie și bronzare pe gerul și pe zăpada de afară poate părea un pic deplasat, sînt de acord. Dar dacă ne-amintim de gospodarul care-și face iarna carul …

Revenind la bronzul nostru, cercetarea în cauză a arătat că, pe măsura creșterii în vîrstă, copiii viitori adolescenți sînt tot mai înclinați să ignore riscurile expunerii la soare. Astfel, dacă în clasa a cincea 50% dintre ei foloseau o cremă de protecție solară, doar 25% mai păstrau acest obicei în clasa a opta (bineînțeles, asta în timp ce petreceau mai multe ore la soare).

Deloc surprinzător, fetele au petrecut cu de pînă la 4 ori mai mult timp sub razele soarelui (sau ale aparatelor de bronzare, eventual) decît o făceau la vîrste mai mici.

Nu mai e demult un secret faptul că în ultimii ani apar din ce în ce mai multe cazuri de cancer de piele și, cu deosebire, de melanom malign (cea mai agresivă dintre formele de cancer de piele). Ce e încă și mai îngrijorător, vîrsta la care apar acestea scade continuu. Astfel, potrivit Academiei Americane de Dermatologie melanomul malign este cea mai întîlnită formă de cancer la tinerii cu vîrste cuprinse între 25 și 29 de ani și pe locul al doilea în grupul extins 15-29 de ani.

Copii în soare (foto: www.abcnews.go.com)

Din dorința de a se emancipa de sub tutela părinților și de a-și afirma autonomia proaspăt dobîndită, tinerii (încă prea) copii se expun fără cea mai mică umbră de protecție unei lumini mult prea puternice pentru ei. Și tristul adevăr e că se cam ard (atît la propriu, cît și la figurat). Iar atunci cînd ajung să realizeze consecințele este, pentru (din ce în ce mai) mulți dintre ei, prea tîrziu.

Și prețul pe care-l au de plătit mult prea mare.

(știre – mereu fierbinte – preluată de pe CNN online)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “independența se plătește